Glas Javnosti

MISTERIJA MANASTIRA VISOKI DEČANI! Ova FRESKA krije najveću tajnu srednjovekovne Srbije (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Freska u manastiru Visoki Dečani godinama zadaje muke istoričarima, a na njoj su prikazani carica Jelena, njen sin, mladi carević Uroš i još jedna nepoznata figura, viša i po svemu sudeći, starija od Uroša, ali svakako još mlada.

Figura sa freske jedina na glavi nema venac, a natpis pored nje je u celosti uništen, pa ju je nemoguće identifikovati.

Istorija zabeležila je da je najpoznatiji srpski srednjovekovni vladar, car Dušan imao samo jedno dete — sina Uroša koji ga je nasledio, ali koji nije uspeo da sačuva očevu veliku državu koja se ubrzo posle Dušanove smrti raspala. U narodu je ostao upamćen kao Uroš Nejaki, a dug niz srpskih vladara iz dinastije Nemanjić sa njim se prekinuo.

Pomenuta  freska u manastiru Visoki Dečani možda krije jednu drugačiju verziju istorije, i prema pisanju „Istorijskog zabavnika“, postavlja pitanje da li je moguće da je Dušan Silni imao još jedno dete.

Budući da je oslikana pored carice i carevića govori o njenom visokom poreklu. Drugi dokaz je odelo ukrašeno dvoglavim orlovima, simbolom Nemanjića. Smatra se da je freska nastala pre jeseni 1343. godine.

Neki istoričari veruju da je misteriozna figura zapravo princeza — izgubljena ćerka cara Dušana. Ako je postojala, zvala se Teodora, isto kao Dušanova majka. Međutim, ima i onih koji poriču ovu tvrdnju.

-Prema našoj istorijografiji ta druga figura pored Uroša je Simeon Siniša, polubrat cara Dušana. Ipak, ovo ne odgovara onome što je prikazano na fresci. Razlika u godinama između Uroša i Simeona Siniše je velika, oko 12 ili 13 godina. Uroš je rođen 1337. a Simeon Siniša 1326. Kada se gleda ta freska, razlika u starosti između figura je mnogo manja“, objašnjava Aleksandar Tešić, književnik i autor serijala o Milošu Obiliću u kome se kao jedan od likova pominje upravo Teodora, Uroševa starija sestra i prvo dete cara Dušana.

Prema Tešićevim rečima njegova književna Teodora nije fiktivni lik. Osim freske, ključan dokaz mu predstavlja i zapis Nićifora Grigora, uglednog vizantijskog istoričara čija se dela i zapisi smatraju veoma kvalitetnim štivom za proučavanje istorije, a koji pominje ćerku cara Dušana. Na sve to, Grigor je bio savremenik srpskog cara.

Srednjevekovni istoričar Nićifor Grigora u svom delu „Romejska istorija“ detaljno opisuje epizodu pokušaja udaje ćerke cara Dušana za jednog od sinova turskog sultana Orhana 1351. godine. Njemu je upućeno srpsko poslanstvo sa predlogom o rodbinskom povezivanju, a sultan je, prema Grigoru „primivši radosno ovo poslanstvo, poslao i potvrdu ugovora kao i poslanike da potvrde brak“.

Na ovaj način, Dušan bi obezbedio bar privremen mir sa Turcima, a kako veli Tešić carevu ćerku Nićifor nije spomenuo tek uzgred.

- On je opisao ceo događaj i ne vidim zašto bi ga izmislio. U to vreme Dušan je bio u sukobu sa Jovanom Kantakuzinom, vizantijskim regentom. Onda se Jovan uplašio da će mu Dušan preoteti savezništvo sa Turcima jer je udaja značila savezništvo. Tako je Kantakuzin poslao vojsku da presretne tursko poslanstvo i pobio ih, čime je ovaj pokušaj povezivanja propao“, napominje Aleksandar Tešić.

Kako Tešić navodi postoji mogućnost da su ovi pregovori nastavljeni i da su krunisani sklapanjem braka između Dušanove ćerke i samog sultana Orhana.

Car Dušan iznenada je umro 1355. a 1361. ista sudbina je zadesila i sultana Orhana. Teodori se, negde među mnogobrojnim ženama „kuće suza“ gde su upućivane žene i naložnice starog sultana, tada gubi trag.

Misteriju predstavlja činjenica da ostali istorijski spisi princezu Teodoru ne pominju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR