Glas Javnosti

U južnom Banatu eutanazija svinja zbog pojave afričke kuge

Društvo
Autor: Glas javnosti

Značajan broj domaćinstava u okolini Pančeva i Opova ugrožen je zbog svinjske kuge.

Ekipa Veterinarskog instituta obavlja eutanaziju životinja tamo gde se bolest pojavila.

"Prvo što sam primetio da nije htela da jede, neka anemija. Odmah smo angažovali veterinara lokalne samouprave. Šteta ne znam kolika će da se proceni", kaže Vladan Mladenović iz Sefkerina.

Nakon uspavljivanja zaraženih životinja i svih ostalih svinja u domaćinstvu bezbedno se uklanjaju leševi i vrši dezinfekcija celog objekta i pristupnih puteva.


"Na žalost, imali smo prilike da vidimo da su vlasnici leševe svojih svinja bacali na neadekvatan način, na nekadašnja stočna, konjska groblja, ili u jarkove čim izađu iz naseljenog mesta", objašnjava epizotiolog Veterinarskog instituta Pančevo Aleksandar Živulj.

Problem sa virusom primećen je duž toka Tamiša, pa su ugrožene i divlje svinje.

"Leševi, ukoliko ih ima, a gotovo smo ubeđeni da ih ima, jako sporo se raspadaju i samim tim predstavljaju dugotrajan izvor virusa za populaciju divljih svinja, ali i za domaće", navodi epizotiolog Veterinarskog instituta Pančevo Aleksandar Živulj.

U opštini Opovo poljoprivrednici mogu da se informišu koje preventivne mere treba da sprovode.


"Da smanje kontakte u samom dvorištu, kod objekta u kome se nalaze svinje, da izvrše dezinfekciju što češće i u što većem obimu", kaže načelnica opštinske uprave Opova Ankica Jožika.

Jedna od preventivnih mera je i klanje zdravih svinja, a ko to želi da uradi treba 24 sata ranije da se javi veterinarskoj službi.

Glas javnosti/R05S


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR