Glas Javnosti

AFRIČKA KUGA SVINJA PROGLAŠENA U OVOJ OPŠTINI: Evo koja su još naselja ugrožena

Društvo
Autor: Glas javnosti

U nekoliko naselja u opštini Trgovište proglašena je zaraza afričkom kugom kod domaćih svinja, a u Vranju su pojačane epidemiološke mere.

Naselja Široka planina, Gornovac i Šumata Trnica u opštini Trgovište, kao i područje od 10 kilometara proglašena su zaraženim afričkom kugom kod domaćih svinja, a zbog tri pojedinačna slučaja epidemiološke mere pojačane su i u Vranju, pišu Južne vesti.

Osim tri navedena naselja, ugroženim od afričke kuge svinja proglašena su i Gornja Trnica, Gornji Kozji dol, Dejance, Donja Trnica, Donji Kozji dol, Dumbija, Đerekarce, Zladovce, Kalovo, Lesnica, Mala reka, Margance, Crnovce, Šajince, Šaprance, Barbace, Vladovce, Mezdraja, Novo selo i samo Trgovište.

Kako bi se zaraza suzbila, Uprava za veterinu naložila je, između ostalog, popis svih gazdinstava na kojima se čuvaju svinje, kao i obeležavanje neobeleženih uz klinički pregled, pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Neke od mera su i zabrana prevoza svinja, čišćenje i dezinfekcija vozila i opreme koje se koriste za njihov prevoz, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva, prijavljivanje svake obolele ili uginule svinje sa gazdinstva i zabrana premeštanja svinja najmanje 40 dana od sprovedenog čišćenja i prve dezinfekcije.

Prema rečima većnika za poljoprivredu Nebojše Stamenkovića, u Vranju su bila tri pojedinačna slučaja koja su nakon testiranja pokazala negativne rezultate, tako da je trenutna epidemiološka situacija stabilna.

Ipak, JKP Komrad je naloženo da bude u stanju pripravnosti i da uredi lokaciju stočnog groblja u skladu sa propisima, određena je lokacija za stočno groblje zaraženih životinja, a lovačkim udruženjima i poljoprivrednim gazdinstvima rečeno da preduzmu sve preventivne mere u skladu sa Pravilnikom o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje afričke kuge.

Veterinarskoj inspekciji u Vranju je preporučeno da pojača kontrolu na zaraženim i ugroženim područjima i šalje Gradskom štabu za vanredne situacije redovne izveštaje o situaciji na terenu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR