Glas Javnosti

Leo je šestogodišnji dečak iz Subotice kom je hitno potrebna naša pomoć u borbi protiv dve neizlečive bolesti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Šestogodišnji Leo Milić iz Subotice bori se sa dve teške neizlečive bolesti, ali zahvaljujući dosadašnjim terapijama matičnim ćelijama uspešno pobija posledice Tričer Kolins sindroma 3, u kombinaciji sa Vulto-van Silfout-de Vries sindromom, što uzrokuje leukodistrofiju i poremećaj razvoja, ponašanja, pažnje, promena na licu i anomalije mozga.

Prema najnovijim rezultatima dijagnostike, koja je rađena u Americi, ustanovljeno je da je bolest nasledio od oca i da je ima i njegov stariji brat, ali kod njega na sreću miruju, a to znači da ukoliko bi se u inostranstvu pojavila genska terapija jedini donator bi mogla da bude majka Aleksandra Milić. Do tada, prema preporuci lekara, Leo mora da nastavi sa terapijama matičnim ćelijama i ozonoterapijom, kao i fizikalnim i drugim vežbama, a za to su porodici neophodna velika sredstva koja nemaju.

Leo je do sada bio na četiri terapije u Turskoj i oko desetak ozonoterapija, a rezultati su više nego odlični.


- Posle prve i druge doze matičnih ćelija, Leo je dobio posle pet godina prvi put suze. Napredovao je značajno, počeo je više da priča i šeta, da jede raznovrsniju hranu. Posle treće i četvrte doze ponašanje mu se promenilo. Više nema napade zbog kojih se i povređivao. Vidi se veliki napredak i u motoričkom smislu. Počeo je da koristi obe noge, da vozi bicikl što pre nije mogao. Puno je stvari koje sada može, možda izgledaju sitne, ali za nas su jako značajne – izjavljuje Leova majka.

Ne sme da zakasni na petu i šestu dozu

Dečak mora preventivno da koristi lek za epilepsiju, ali još uvek nije imao pravi napad i stručnjaci i majka veruju da je tako zbog matičnih ćelija koje je ranije primio. Na svim vežbama je sve bolji, u vrtiću se više igra sa decom, sarađuje sa vršnjacima. Postao je drugačije dete!

- Moj Leo je u avgustu trebao da primi petu dozu matičnih ćelija, a u septembru šestu, ali zbog nedostatka novca je sve odloženo. Sada su mu zakazali dve doze u razmaku od nedelju dana zbog kašnjenja. Treba od 1. do 14. oktobra da boravimo u Turskoj, a za to nam nedostaje 6.500 evra. Osim toga, Leo dva puta nedeljno mora da ide u Novi Sad na vežbe kod logopeda i defektologa i njegovo lečenje treba da se uključi još jedan terapeut – kaže Aleksandra Milić.


Ogroman napredak, ali mora dalje

Koliko je važno da Leo ode ponovo u Tursku govori i podatak da mu je od prve doze do danas tri puta skidana dioptrija. Napredak je ogroman i sve u čemu je kasnio sada nadoknađuje.

- Nedostaje nam više od 6.000 evra za šestu dozu. Za petu već imamo novac, ali šesta je jako bitna i trebali bi od 20. do 25.septembra da uplatimo novac bolnici. Nadamo se da ćemo uspeti, iako je ostalo još malo vremena. Posebno sam zahvalna grupi “Naše malo nekome je sve” i lokalnoj samoupravi jer mi je grad Subotica do sada najviše pomagao. Zahvalna sam svim ljudima koji pomognu mom sinu, nemam reči kojima bih mogla da iskažem zahvalnost za njihovu dobrotu – poručuje Leova majka Aleksandra.


Kako pomoći malom Leu

Leo ima dva humanitarna broja, jedan pri Humanitarnoj organizaciji “Budi human”, 1341 na 3030, a drugi pri Humanitarnoj organizaciji “Pokreni život”, 66 na 3800.

Na stranicama ovih organizacija nalaze se i podaci za uplatu na račune.

Glas javnosti/B06S



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR