Glas Javnosti
posta

POMOZIMO DIMITRIJU: Da ovaj divni dečak ponovo zaigra fudbal

Društvo
Autor: Glas javnosti

SVE BITNE INFORMACIJE NA LINKU: 

https://www.budihuman.rs/korisnik/488/dimitrije-vrbanic Dimitrije je bio potpuno zdrav dečak, veseo i živahan. Voleo je da igra fudbal.

Njegov život se iznenada promenio 31.07.2016. godine kada je oboleo od Transverzalnog mijelitisa - upale kičmene moždine. Sve je krenulo kao obična respiratorna infekcija, ali za samo dva dana, Dimitrije je završio na intenzivnoj nezi i borio se za život. Transverzalni mijelitis je veoma retka bolest koja mu je zahvatila celu kičmu i dovela do oduzetosti donjih ekstremiteta. Od tada je u kolicima.

Njegov oporavak ide veoma sporo. Ali napretka ima! Uz ogroman trud, uz pomoć raznih rekvizita i bicikla za svakodnevno vežbanje kod kuće, elektrostimulacije i specijalnih vežbi u našim ustanovama i terapijama u inostranstvu, desna noga se većim delom oporavila. Leva je još uvek slaba. Najveći napredak je učinjen nakon terapija u inostranstvu, u Londonu i Salzburgu. Tada je Dimitrije napravio prve korake (uz pomoć longete i štaka). 

Zbog slabijeg imuniteta on ne ide na rođendane, u bioskop, pozorište. Mnogo mu nedostaju njegovi drugari iz vrtića i parka sa kojima je trčao, igrao fudbal i žmurke. Ali i pored svega, Dimitrije je veseo dečak. On je borac koji veruje, kao i svi oko njega, da će jednoga
dana ponovo trčati, igrati fudbal, voziti trotinet.

Dimitrije nije u mogućnosti da redovno pohađa nastavu, zbog fizikalne terapije, medikamenata koje pije, kao i zbog njegovog slabijeg imuniteta. Međutim, on je pametno dete koje razume zašto ne može da ide u školu sa svojim drugarima, ali ne odustaje od činjenice da će im se uskoro pridružiti.

Da bi se njegov oporavak nastavio, da bi što manje bio u kolicima, a više na svojim nogama potrebne su svakodnevne intenzivne terapije kao što su elektroterapija, kineziterapije, terapija u bazenu i plivanje, razne vežbe za skoliozu, kao i ortotička pomagala, longete, pojasevi i specijalni ulošci i cipele za pravilniji razvoj i hod. Takođe, potrebni su  i savremeni uređaji i sprave za vežbanje, jačanje i stimulaciju mišića, kao sto su Lokomat, exoskeleton i redcord kojih u našoj zemlji nema. Zbog toga je neophodno da se lečenje i rehabilitacija nastave u inostranstvu. 

Učinimo svi zajedno da se nastavi srećno detinjstvo malog Dimitrija, tamo gde je jednog dana zaustavljeno u naletu ove retke bolesti. Pomozimo da Dimitrije i njegova mladost pobede u ovoj borbi za izlečenje.

Da Dimitrije ponovo igra fudbal! Budimo humani!

Pomozimo Dimitriju!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR