Glas Javnosti

Zakon o digitalnim tržištima pokreće istrage protiv tehnoloških giganta u EU

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Rezultati ovih istraga mogli bi imati dalekosežne posljedice ne samo za ove tehnološke kompanije, već i za cijelu digitalnu ekonomiju u Europi.

Evropska unija (EU) pokreće sveobuhvatne antimonopolske istrage protiv tri tehnološka diva: Apple, Meta (matična kompanija Facebooka) i Google (deo korporacije Alphabet).

Ova pravna akcija signalizira rastuću odlučnost EU da ograniči moć i uticaj velikih tehnoloških kompanija, koje su dugo vremena uživale u relativnoj slobodi u smislu tržišnog dominiranja i poslovnih praksi.

Predmet istrage su potencijalne povrede Zakona o digitalnim tržištima (DMA), koji predstavlja ključni deo zakonodavnog okvira EU usmjerenog na promovisanje konkurencije i sprječavanje monopolskog ponašanja.

DMA je dizajniran da osigura da digitalna tržišta unutar EU ostaju pravedna i konkurentna, sprečavajući tehnološke gigante da iskoriste svoju dominaciju na štetu manjih konkurenata i potrošača.

Istrage su usmjerene na prakse koje bi mogle spriječiti konkurenciju, kao što su ekskluzivni ugovori, preferencijalni tretman vlastitih usluga ili stvaranje prepreka za tržišni ulazak drugih firmi.

Osim toga, istražuje se i način na koji ove kompanije upravljaju podacima korisnika, s obzirom na njihovu ključnu ulogu u digitalnoj ekonomiji.

Očekuje se da će Evropska komisija, izvršno tijelo EU, formalno najaviti ove istrage u skorijem periodu, s tim da bi se one trebale završiti prije isteka mandata trenutne glavne antimonopolske komesarke, Margrethe Vestager, u novembru.

Rezultati ovih istraga mogli bi imati dalekosežne posljedice ne samo za ove tehnološke kompanije, već i za cijelu digitalnu ekonomiju u Europi.


Akcije EU dolaze u trenutku kada se i u drugim dijelovima svijeta pojačava regulativa u tehnološkom sektoru.

Antimonopolske istrage i regulative postaju sve učestalije, dok se vlade trude da uspostave ravnotežu između poticanja inovacija i sprječavanja tehnoloških monopola koji bi mogli štetiti ekonomskoj konkurenciji i potrošačkim pravima.

Kroz ove istrage, EU jasno signalizira svoju posvećenost očuvanju konkurentnog digitalnog tržišta i zaštiti prava potrošača, što bi moglo utrti put za slične akcije u drugim jurisdikcijama i postaviti novi globalni standard u regulaciji tehnoloških giganta.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR