Glas Javnosti

Jutjubu stiglo naređenje: Moraju otkriti identitet korisnika koji gledaju određenu vrstu snimaka

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Federalne vlasti u SAD zatražile su od Gugla imena, adrese, telefonske brojeve i aktivnosti korisnika naloga koji su gledali određene video snimke na Jutjubu između 1. i 8. januara 2023. godine, prema nezapečaćenim sudskim dokumentima koje je pregledao Forbs

Ni ljudi koji su gledali te video snimke dok nisu bili prijavljeni na nalog nisu bili bezbedni, jer je vlada tražila i njihove IP adrese.

Istražitelji su navodno naredili Guglu da preda informacije u okviru istrage o nekome ko koristi ime „elonmuskvhm“ na mreži.

Vlasti sumnjaju da „elonmuskvhm“ prodaje bitkoin za gotovinu i time krši zakone o pranju novca, kao i da vodi nelicencirani posao prenosa novca. Tajni agenti su navodno u svojim razgovorima početkom januara poslali osumnjičenim linkove ka video snimcima tutorijala za mapiranje putem dronova i softvera proširene stvarnosti. 


Ti video snimci, međutim, nisu bili privatni i bili su kolektivno pregledani preko 30.000 puta, što znači da je vlada potencijalno tražila od Gugla privatne informacije o prilično velikom broju korisnika.

– Postoji razlog zbog kojeg se veruje da su ovi zapisi bili relevantni i materijalni za trenutnu krivičnu istragu, uključujući pružanje identifikacionih informacija o počiniocima – navodno su vlasti rekli kompaniji.

Na osnovu dokumenata koje je Forbs video, sud je odobrio nalog, ali je zamolio Gugl da ga drži u tajnosti. Takođe je nejasno da li je Gugl predao podatke koje su vlasti tražile, prenosi Engadget.

Portparol Gugla je rekao za Forbs da kompanija prati „rigorozan proces“ kako bi zaštitila privatnost svojih korisnika. Ali kritičari i zagovornici privatnosti i dalje su zabrinuti da vladine agencije prekoračuju i koriste svoju moć da pribave osetljive informacije o ljudima koji su slučajno pogledali određene video snimke i ni na koji način ne rade ništa protivzakonito.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR