Glas Javnosti

META, MAJKROSOFT I X ZAJEDNO PRPOTIV EPLA: "Niste fer prema konkurenciji"

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Meta Platforms Inc., Microsoft Corp., X Corp. i Match Group Inc. zatražile su od saveznog sudije da odbije plan kompanije Apple Inc. za otvaranje svoje App Store za spoljne opcije plaćanja.

U retkom zajedničkom podnesku, kompanije su navele da Apple plan „ne odgovara ni slovu ni duhu“ presude iz 2021. kojom je utvrđeno da proizvođač iPhone-a krši kalifornijske zakone o nelojalnoj konkurenciji i zahteva od njega da dozvoli programerima aplikacija da usmere korisnike na sopstvene platne sisteme.


Ponavljajući argumente Epic Games Inc. u svojoj dugotrajnoj antimonopolskoj borbi sa Appleom oko App Store-a, kompanije su rekle da Appleov plan „nameće nova ograničenja za programere aplikacija koja osiguravaju da se konkurencija cena koju je zabrana osmišljena da promoviše nikada neće materijalizovati“.

Podnošenje je predstavljalo najnoviji napad na Appleovu čvrstu kontrolu nad svojim tržištem aplikacija, koje je jedna od dve dominantne svetske prodavnice pored Google Play-a kompanije Alphabet Inc. Apelacioni sud je prošle godine potvrdio odluku sudije u Ouklandu iz 2021. koji je utvrdio da je Apple-ov poslovni model prekršio zakon Kalifornije ograničavajući programere da komuniciraju o svojim alternativnim sistemima plaćanja, što bi moglo da manje košta korisnike. Apple uzima deo od svake kupovine u njegovoj prodavnici aplikacija.


Epic, proizvođač popularne igre Fortnite, i Apple su tražili od Vrhovnog suda da preispita presude nižeg suda, ali je viši sud odbio u januaru.

Apple je tada rekao da će dozvoliti da sve aplikacije trećih strana koje se prodaju u SAD uključuju spoljnu vezu ka veb lokaciji programera za obradu plaćanja za kupovine u aplikaciji. Međutim, Epic je prošle nedelje tražio da Apple bude osuđen za nepoštovanje suda, tvrdeći da je kompanija učinila spoljne veze „komercijalno neupotrebljivim“ nametanjem novih naknada.


Apple plan koji ima devet stranica i 2.900 reči opisuje „desetine zahteva i ograničenja kojih se programeri moraju pridržavati da bi imali pravo da uključe spoljnu vezu za kupovinu u svoje aplikacije“, navodi se u dokumentaciji Meta, Microsofta, X i Match-a.

Apple je ranije rekao da se pridržava sudskog naloga, dok nastavlja da štiti privatnost i sigurnost korisnika svoje prodavnice aplikacija.

Iako Apple dozvoljava proizvođačima aplikacija da uključe spoljnu vezu sa alternativnim sistemima plaćanja, kompanija i dalje pokušava da prikupi 12% ili 27% udela u prihodu od programera koji odustanu od sistema.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR