Glas Javnosti

Pršte tužbe protiv Gugla

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Može biti teško pratiti sve tužbe protiv Google-a

Američko Ministarstvo pravosuđa podnelo je tužbu 2020. i možda će uskoro imati još jednu. Teksas ima najmanje dve. Arizona je nedavno postigla nagodbu sa pretraživačkim gigantom za 85 miliona dolara. To je samo u Americi, postoje i brojne druge širom sveta, a i u Evropi.Ne tuže Google samo vlade. Epic Games i vlasnik aplikacije za dejting Match Group tuže Google, navodeći antikonkurentsko ponašanje u načinu na koji vodi svoju prodavnicu aplikacija.

A evo još jedne za listu. Trenutno, kalifornijski sudija razmatra da li da dozvoli pokretanje grupne tužbe koja predstavlja milione Google korisnika, piše The Washington Post. Grupa potrošača tvrdi da je kompanija obmanula ljude o tome koje podatke je prikupljala kada su koristili Incognito mode i na Google-ovom Chrome pregledaču i na pretraživačima drugih kompanija kao što su Apple i Mozilla.

Pošto u suštini svi korisnici interneta u Sjedinjenim Američkim Državama koriste pregledač za surfovanje internetom, potencijalne kazne ako se utvrdi da je Google kriv mogle bi da budu u milijardama dolara.

Advokati koji predvode tužbu već su prikupili gomilu internih Google-ovih imejlova za koje kažu da pokazuju kako rukovodioci kompanije godinama znaju da je ono što kompanija opisuje kao "režim privatnog surfovanja" sve samo ne privatan.

Režimi privatnog surfovanja obično blokiraju kolačiće za praćenje — male delove koda koji prate ljude širom interneta i beleže njihove aktivnosti.

Ali Google je i dalje beležio informacije o ljudima koji koriste privatni režim svaki put kada su posetili veb lokacije koje su koristile veoma popularan Google-ov softver za prikazivanje oglasa ili merenje saobraćaja, navodi se u tužbi.

Imejlovi objavljeni kao deo sudskog procesa pokazuju kako su zaposleni u Google-u više puta iznosili zabrinutost u vezi sa privatnim režimom kod svojih nadređenih.

U jednom mejlu iz 2019. koji je Google-ova direktorka marketinga Lorejn Tvuhil uputila izvršnom direktoru Sundaru Pičaiju, navodi se da Incognito "nije zaista privatan". Interna prezentacija kaže da korisnici Google-a "precenjuju zaštitu koju pruža Incognito". Još jedan mejl je predložio da se potpuno otarase reči "privatno" sa početnog ekrana Incognito moda.

Google kaže da su optužbe preuveličane i da je svojim korisnicima uvek jasna stavljao do znanja koja su ograničenja ograničenja anonimnog režima i privatnog pregledanja.

"Kontrole privatnosti su odavno ugrađene u naše usluge i podstičemo naše timove da stalno diskutuju ili razmatraju ideje za njihovo poboljšanje", rekao je portparol kompanije Hose Kastanjeda.

"Inkognito režim nudi korisnicima privatno iskustvo pregledanja i bili smo jasni kako funkcioniše i šta radi, dok su tužioci u ovom slučaju namerno pogrešno okarakterisali naše izjave."

Ako sudija da zeleno svetlo, advokati će nastaviti borbu da desetine miliona Google korisnika dobiju isplatu između 100 i 1.000 dolara svaki. To je potencijalna isplata u milijardama dolara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR