Glas Javnosti

Prijatelj Sota da pravi društvo bakama i dekama za 750 evra

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Roboti će sada, osim u laboratorijama, moći da se vide i u domovima širom sveta. Integracija u svakodnevnom životu je ideja tima naučnika francuske kompanije Blu frog robotiks koji su napravili Badija.

Badi je visok 56 centimetara i težak samo pet kilograma. Ima točkove umesto nogu, kockastu glavu sa ekranom od osam inča na kojoj su iscrtani oči, usta i nos. Poboljšana verzija ima i ruke u koje je integrisan projektor pomoću koga može da pušta video-sadržaje na zidu.
 
Badi može da posluži i kao kućni alarm, on skenira i snima okolinu kada nema vlasnika i šalje poruku na mobilni telefon ukoliko primeti lopove ili poplavu, požar… Ima i ulogu dadilje, pušta deci muziku ili igrice. Takođe, drži porodicu na okupu jer preko njegove glave korisnik može uz Skajp da uvek bude u kontaktu sa rođacima koji su daleko.

Pomaže u svakodnevnim zadacima, predlaže recepte, starije opominje da popiju lek, a mlade da imaju obaveze u toku dana. Povezan je sa svim pametnim uređajima u domu, pa može da pali svetlo, klimu i tako štedi energiju.

U Japanu je prošle godine naučni tim iz Osake predstavio robota Sotu, mehaničkog člana porodice koji neguje starije. Ovaj prototip malenog robota težak je samo kilogram, a visok nepunih 30 centimetara. Napravljen je u više boja i sastavljen od trupa, glave i ruku, a umesto nogu ima točkiće.

Izumljen je prvenstveno da pravi društvo bakama i dekama i vodi računa o njima. Sota je poznat kao brbljivac, pa korisnika može da pita kako je, upozori ga da treba da izmeri pritisak, predloži da se odmori i popije lek. Smatra se da će cena ovog robota biti oko 750 evra i da će biti dostupan na rafovima u toku ove godine

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR