Glas Javnosti

Hakerski napadi sve učestaliji – kako se zaštititi

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Svakodnevno smo svedoci učestalih napada na internetu.

O novim bezbednosnim protokolima i zaštiti, mrežni i internet stručnjaci raspravljaju ovih dana u Beogradu.

Danas je sve na klik – javna uprava, obrazovanje, bankarstvo, trgovina. Zato je bezbednost mreža i servera vitalno pitanje funkcionisanja države.

– Kako bismo imali stabilnu internet infrastrukturu i koristili internet kako želimo važno je da mrežni operatori koordiniraju rad i usklade tehničke aspekte mreže kako bi internet radio –  navodi Mirjam Kine iz Internet registra Evrope (RIPE).

Koristeći ranjivost standardnih internet protokola, hakeri mogu da pokrenu napad uskraćivanja internet servisa, kakav se npr. desio 11. oktobra u našoj zemlji kada je došlo je do otežanog pristupa svim sajtovima koji imaju tačka RS i tačka SRB domene.

– Ono što je jako bitno i što moramo da radimo to je uspostavljanje saradnje između različitih činilaca zbog toga što napadi, naročito napadi koje smo imali u poslednje vreme nisu napadi na jedan entitet nego na više entiteta i tu ulogu igraju internet provajderi i ostali pružaoci usluga – navodi Žarko Kecić iz Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Više od 500 pružalaca internet usluga, mrežnih operatora, stručnjaka za sajber bezbednost, ali i predstavnika organizacija koje se bave praćenjem i razvojem internet politike iz celog sveta, naredna četiri dana će razmatrati unapređenje dodele adresa internet protokola, sprečavanje zloupotreba na internetu i vidove suprostavljanja novim vrstama napada prenose vesti-online.com

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR