Glas Javnosti

MIT ILI ISTINA? Da li je isključivanje rutera tokom noći dobra mera štednje?

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Jedna od mera štednje koja se savetuje domaćinstvima za uštedu energije je i isključivanje WiFi modema tokom noći. Ipak, iako se ova ideja čini kao dobra ušteda, britanski stručnjak objašnjava zašto će vam upravo ovaj potez napraviti "više štete, nego koristi". A mogao bi i da se odrazi negativno na računu prenosi The Sun.

Naime, isključivanje rutera je lažna ekonomija i čak može učiniti vašu vezu lakšom za hakovanje, kažu stručnjaci.

- Isključivanje vašeg rutera zvuči kao dobra ideja, ali neželjena posledica može biti da na kraju potrošite više energije - objašnjava tehnološki službenik u bežičnoj konsultantskoj kući WiFore Nik Han.


Većina WiFi rutera sadrži modem koji stalno pokušava da poboljša brzinu vaše internet veze ažuriranjem svog znanja kako bi je učinio efikasnijom, objasnio je Nik.

Kada je ruter isključen, proces počinje od nule.

- Ako isključujete ruter svaki dan, brzine otpremanja i preuzimanja će verovatno biti manje. Zato što je sporija konekcija, koristite više energije što povećava potrošnju - dodaje.

Većina rutera danas koristi realtivno malo snage, oko 10V, što je ekvivalentno jednoj štedljivoj sijalici. Ako ga ostavite ukjučenog tokom noći, vaš račun na godišnjem nivou će biti uvećan samo za oko 10 funti (oko 1.300 dinara).

Takođe, konstantno isključivanje rutera može podstaći vašeg provajdera da postavi ograničenje brzine na vezu jer sumnja na grešku, piše Telegraf biznis.

Isključivanje ViFi mreže preko noći takođe je loša ideja iz bezbednosnih razloga.

- Održavanje vašeg uređaja uključenim 24/7 znači da provajderi mogu da instaliraju važne bezbednosne i softverske nadogradnje u bilo kom trenutku, što će često raditi preko noći kada je mreža manje zauzeta. Ova ažuriranja pomažu da vaša veza funkcioniše kako treba, kao i da bude bezbedna i bezbedna od napada - kaže Ernest Doku, ekspert za telekomunikacije u Uswitch.com.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR