Glas Javnosti

MAJKROSOFT PARIRA GUGLU: Ofis paket će sadržati veštačku inteligenciju

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Kompanija Majkrosoft objavila je nove planove kako da veštačku inteligenciju učini dostupnom većem broju korisnika, kao odgovor na dostignuća rivalske kompanije Gugl u istoj oblasti.

Kako navodi Rojters, Majkrosoft je juče predstavio novi Kopilot, odnosno asistenta-veštačku inteligenciju, za paket Majkrosoft 365, koji obuhvata Vord, Eksel, PauerPoint i Autluk.

 - Verujemo da će ova sledeća generacija veštačke inteligencije otključati novi talas rasta produktivnosti - rekao je izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela, u danu kada su cene akcija Majkrosofta porasle za oko četiri odsto.


Rojters navodi da je pomama za ulaganjem i pravljenje novih proizvoda baziranih na veštačkoj inteligenciji započela prošlogodišnjim puštanjem u rad ChatGPT-ja, odnosno aplikacije za ćaskanje sa veštačkom inteligencijom, koja je, kako se navodi, pokazala potencijal takozvanih velikih jezičkih modela.

Takva tehnologija uči iz već postojećih i dostupnih podataka kako da kreira novi sadržaj, a ove nedelje kompanija koja je kreirala tu aplikaciju, OpenAI, najavila je lansiranje verzije GPT-4.

Funkcije te aplikacije podražava Majkrosoftova aplikacija Kopilot, a iz te kompanije najavljuju da će aplikacija podstaći više ljudi da koristi paket Ofis i povećati razdvajanje u odnosu na konkurente.

Potpredsednik kompanije Majkrosoft Džon Fridmen je rekao da ćaskanje sa Majkrosoftovom aplikacijom predstavlja najveće iskustvo iz kojeg aplikacija može da uči. 

 - Na primer, korisnik može da upita: Reci mom timu kako da ažuriramo strategiju proizvoda, a veštačka inteligencija će uzimati podatke iz mejlova od tog jutra, sastanaka ili četova - rekao je Fridmen.


On je dodao da na duge staze, veštačka inteligencija treba da bude personalizovanija.

- Često teramo ljude da se prilagode mašinama i sistemima koje smo napravili. Ovo je stvar koja će početi da se prilagođava vama - zaključio je Fridmen. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR