Glas Javnosti

TIKTOK U SVE GOROJ POZICIJI: Kineska aplikacija sve češće na meti zabrana

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Nakon Amerike, Evrope, pa i Velike Britanije, spisak zemalja koje su zabranile Tiktok postaje sve duži. Novi Zeland najavio je da će zabraniti korišćenje kineske aplikacije Tiktok na uređajima sa pristupom mreži parlamenta do kraja marta zbog zabrinutosti za sajber bezbednost.

Izvršni šef parlamentarne službe Novog Zelanda Rafael Gonzales-Montero rekao je da je ta odluka doneta nakon saveta stručnjaka za sajber bezbednost i diskusije unutar vlade i sa drugim zemljama. Globalno je porasla zabrinutost u vezi sa mogućnošću da kineska vlada pristupi lokaciji korisnika i podacima preko Bajt densa, TikTok-ove kineske matične kompanije.


Američka administracija je zahtevala ove sedmice da se kineski vlasnici Tiktoka odreknu svoje uloge ili bi se, u suprotnom, aplikacija mogla suočiti sa zabranom u SAD, prenosi Telegraf.

Velika Britanija zabranila je u četvrtak aplikaciju Tiktok na vladinim telefonima. Vladine agencije u SAD imaju rok do kraja marta da izbrišu aplikaciju sa službenih uređaja.

TikTok je saopštio da veruje da su nedavne zabrane zasnovane na, kako je naveo, "fundamentalnoj zabludi i vođene širom geopolitikom", napominjući da je potrošio više od 1,5 milijardi dolara na rigoroznu zaštitu podataka i da odbacuje optužbe o špijuniranju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR