Glas Javnosti

ZASTRAŠUJUĆI DOMET TEHNOLOGIJE: Evo kako izgleda dipfejk u primeni (VIDEO)

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Imajte na umu da na snimku koji ćete videti nisu Tom Kruz i Paris HIlton, ali su oponašani do zastrašujuće tačnosti.

Sa dipfejk alatom, svako ispred kamere može da liči na koga želi. Dipfejk jednostavno skenira vaše lice i upoređuje karakteristike sa osobom čije lice želite da se pojavi umesto vašeg. Tako bilo ko može da se predstavi kao slavni glumac ili bilo koja druga ličnost koju poželi.

Kreatori ovih snimaka su toliko vešti i umešni da tačno i precizno montiraju glas da zvuči baš kao osoba koja je cilj zloupotrebe. Tehnologija je dostigla takav nivo da program može za samo nekoliko sekundi da izimitira bilo čiji glas.Oponašanjem glasa, takav sadržaj deluje još stvarnije, što ljudima olakšava da poveruju u njega.

Upotrebu ove kontrovezne tehnologije uz pomoć koje se lansiraju lažni video snimci, nedavno je najavila i Američka komanda za specijalne operacije. Komanda se sprema da sprovodi internet propagandu i kampanje obmane na mreži koristeći tzv. dipfejk, odnosno lažne video zapise, pokazali su dokumenti u koje je imao uvid istraživački portal "Intersept".

"Specijalne snage bi koristile lažne snimke da generišu poruke i utiču na operacije preko društvenih mreža“, navedeno je u dokumentu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR