Glas Javnosti

GOTOVO JE SA DELJENJEM PROFILA: Netflix će vam skuplje naplaćivati ako delite sa nekim nalog

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Netflix, najveća svetska striming kompanija, upozorila je danas da dolazi do globalnog “razbijanja” prakse deljenja naloga. Ovog puta do deluje kao ozbiljno upozorenje, ili možda pretnja, i značiće kraj rasprostranjenoj i dugogodišnjoj praksi “pozajmljivanja” naloga članovima porodice ili prijateljima, barem na način na koji je to do sada funkcionisalo.

Kompanija je saopštila da više od 100 miliona domaćinstava širom sveta verovatno deli svoje naloge.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da je kompanija prvi put u poslednjih deset godina izgubila pretplatnike - njih 200.000 tačnije - sasvim je neminovno da promene dolaze.


Svi oni koji budu želeli da dele nalog sa nekim van njihovog domaćinstva, moraće za to da plate dodatna 3 dolara za tako nešto, naravno, pored cene njihovog paketa.

U svakom slučaju, koji god paket da koristite, trebalo bi da dodate još 3 dolara na tu cenu i to ćete morati da plaćate ako želite da neko ko ne živi sa vama koristi vaš nalog.

Za one koji to ne žele da urade, i možda razmišljaju o alternativama, imamo i to za vas.

Možda niste znali, ali u poslednje vreme, najveći konkurent Netflixu je zapravo YouTube.


Ova platforma je nedavno počela da nudi neke slične usluge koje Netflix nudi (počeli su da prave neke originalne serije koje su dostupne samo sa Premium pretplatom), a prema brojevima i procenama, ovo je najveći rival kojeg bi Netflix trebalo da se boji.

Ipak, danas pričamo o "tradicionalnim" striming servisima.

Naime, od nedavno je u Srbiji dostupan i HBO Max. Ako ste ljubitelj specifičnog stila koji ova mreža ima, ovo će vam možda odgovarati, ako ste "zasićeni" Netflix-om.


Pored originalnog sadržaja, HBO Max nudi i dosta toga iz Warner Bros, DC i Cartoon Network kataloga, između ostalog.

U Srbiji je dostupan i Amazon Prime Video. Naravno, selekcija tamo nije zavidna, ali svakako nudi neke zanimljive sadržaje.

Tu je i ruski striming servis START, a ne treba zaboraviti ni domaće ponuđače.

Tu su domaći Pickbox i Apolon, a u najavi je dolazak i još nekih stranih igrača, kao što su Disney+ ili Apple TV+. Ali trenutno ovde nisu dostupuni.

Svi ovi servisi na neki način imaju mogućnost deljenja naloga, i to uglavnom do pet ljudi.


Sa potpunom iskrenošću i objektivnošću, Netflix svakako nudi najveći izbor serija i filmova. Sa nekim teškašima u svom uglu, poput serije Stranger Things, a od nedavno i Bridgerton i Squid Game, Netflix je svakako, barem do sada, bio jedan od najpoželjnijih i zapravo najpovoljnijih striming servisa.

Ipak, sasvim je sigurno da će činjenica da razmatraju uvođenje reklama na platformu - ali i povećanje cene ako želite da delite nalog - značiti da će mnoštvo korisnika odlučiti da migrira na neku drugu platformu.

Ovo su opcije i mogućnosti, barem za nas, ovde u Srbiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR