Glas Javnosti

TIKTOK JE SAVRŠENO MESTO ZA SEKSUALNE PREDATORE: Popularna aplikacija pod istragom američkih vlasti, da li je na pomolu ZABRANA?

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Aplikaciju za kratki video sadržaj je Državna bezbednost SAD opisala kao savršeno mesto za seksualne predatore.

TikTok je pod istragom američkih vladinih agencija zbog rukovanja materijalom o seksualnom zlostavljanju dece, dok se rastuća aplikacija kratkih video snimaka bori da ublaži poplavu novog sadržaja.

Suočavanje sa seksualnim predatorima je trajni izazov za društvene mreže, ali TikTok-ova mlada korisnička baza ga je učinila najranjivijom platformom od svih.


Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD trenutno istražuje kako TikTok postupa sa materijalom o seksualnom zlostavljanju dece. Ministarstvo pravde takođe razmatra kako seksualni predatori eksploatišu specifične funkcije privatnosti na TikToku.

"To je savršeno mesto za predatore da se pronađu, zavedu i angažuju decu", rekla je Erin Burk, šefica jedinice za istragu eksploatacije dece u Odeljenju za sajber zločine Nacionalne bezbednosti, nazvavši to "platformom koja je prvi izbor za predatore".


Istrage naglašavaju kako se TikTok bori da se nosi sa bujicom sadržaja koju generiše više od milijardu korisnika. Kompanija, u vlasništvu kineskog BiteDancea, ima više od 10.000 ljudskih moderatora širom sveta i ubrzano zapošljava osoblje u ovoj oblasti.

Iz Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD tvrde da je između 2019. i 2021. godine broj slučajeva o eksploataciji dece na TikToku porastao sedam puta.

"TikTok ima nultu toleranciju prema materijalu o seksualnom zlostavljanju dece", saopštila je kompanija. "Kada pronađemo bilo kakav pokušaj objavljivanja, pribavljanja ili distribucije takvo materijala, uklanjamo sadržaj, zabranjujemo naloge i uređaje, odmah izveštavamo NCMEC i po potrebi stupamo u kontakt sa organima za sprovođenje zakona."

Međutim iz američkog ministarstva tvrde da međunarodne kompanije nisu toliko motivisane da rade na ovim slučajevima. Oni dodaju da sve kompanije vlasnice društvenih mreža treba da proaktivno osiguraju sigurnost dece na svojim platformama i onemoguće eksploataciju i zlostavljanje, što sada nije slučaj.

"Duboko smo posvećeni bezbednosti i dobrobiti maloletnika, zbog čega je bezbednost mladih prioritet u politici kompanije", dodali su iz TikToka za Fajnenšl Tajms.


TikTok je saopštio da je uklonio 96 odsto sadržaja koji krši smernice bezbednosne politike pre nego što ih je iko pogledao. Video snimci maloletnika koji piju alkohol i puše činili su većinu uklanjanja prema ovim smernicama.

Obrazac koji su američki bezbednosni organi otkrili jeste da se ovakav sadržaj često deli između privatnih profila. Video se objavi tako da bude vidljiv samo onom ko ga je objavio (only me), a zatim lozinku deli nekoliko predatora koja imaju pristup takvom sadržaju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR