Glas Javnosti

ČUDO NOVO U TEHNOLOGIJI : Stiže Wi-Fi 7

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Bez konkretnog datuma za službeno lansiranje, Wi-Fi 7 obećava napredak u pogledu jačine signala, kao i ubrzanje performansi. Izveštaji WePC-a, koje prenosi Benchmark.rs, sugerišu da će poslednje faze odobrenja ovog mrežnog protokola, prvobitno planirane za maj, biti pomerene za decembar 2024. godine.

Radna grupa unutar Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) u SAD posvećena je razvoju ove bežične mreže. Na osnovu dostupnih informacija, moguće je da će mrežni protokol Wi-Fi 7 (802.11be) biti lansiran najranije krajem sledeće godine. Time se očekuje da će široka upotreba ove mreže postati dostupna nekoliko meseci kasnije, najverovatnije u drugoj polovini 2025. godine.


Novi mrežni protokol će biti kompatibilan sa prethodnim verzijama tehnologije, barem do Wi-Fi 5 verzije (802.11ac). Dakle, svaki uređaj sa Wi-FI 7 karticom koju korisnici kupe sada ili u budućnosti će i dalje raditi sa Wi-Fi ruterima koji podržavaju verzije Wi-Fi 6E, 6 i 5. To znači i da će WiFI 7 ruteri i provajderi interneta i dalje pružati internet vezu za uređaje koji podržavaju starije Wi-Fi standarde.


Ipak, ukoliko korisnici budu želeli da iskoriste pun potencijal mreže koju nudi Wi-Fi 7 moraće da imaju celokupnu tehnologiju koja je podržava – kompatibilni ruter i kompatibilni uređaj – telefon, laptop, tablet i slično.

Ključna poboljšanja na novom bežičnom protokolu podrazumevaće duplo više signala za prenos podataka istovremeno, što znači udvostručenje maksimalne veličine kanala. Poboljšana modulacija (4K QAM naspram 1K QAM na Wi-Fi 6E mreži) omogućiće da se više podataka za prenos može spakovati u svaki signal.

Dakle, brzina prenosa podataka će biti znatno povećana, do brzine od 46 Gbps. Uz funkciju Multi-RU Puncturing biće smanjeno zagušenje signala, što automatski znači i smanjeno kašnjenje na Wi-Fi konekciji kada je na nju povezano više korisnika u istom trenutku.

Sve pomenute poboljšane funkcije će praktično značiti da će Wi-Fi veza moći da se takmiči sa nekim internet (Ethernet) vezama u pogledu brzine.

Preuzimanje fajlova sa interneta će se odvijati mnogo brže uz mogućnost visoko kvalitetnog 8K video strimovanja, što znači i poboljšano iskustvo virtuelne stvarnosti uz bežično povezivanje na internet.

Lansiranje ovog mrežnog protokola će predstavljati najveće povećanje brzine bežične mrežne veze od uvođenja Wi-Fi 5 protokola 2013. godine.

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR