Glas Javnosti

TOP 10 zanimljivosti o automobilima

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Hiljadama godina ljudi su se kretali na pogon sopstvenih nogu kada bi poželeli ili bili primorani da pređu velike distance. Kako bi sebi olakšali putovanja, prenos tereta i trgovinu, naši preci su počeli da koriste životinje kao što su magarci, konji, kamile i volovi, na čiju efikasnost je značajno uticalo otkriće točka. Pet milenijuma kasnije, automobili su postali sastavni deo naših života.

Od prvih motorizovanih kočija do savremenih vozila, istorija automobilizma je prepuna fascinantnih priča. Zato smo za vas pripremili 10 interesantnih činjenica o automobilima za koje smatramo da svako treba da zna, pa makar i za kviz.

1. Reč "automobil" je nastala spajanjem grčke reči "auto" (samostalno) i latinske reči "mobilis" (pokretan). Ne mešati sa samovozećim automobila - samostalnost automobila se odnosi na sopstveni, a ne životinjski pogon, kao i na slobodno kretanje izvan šina.

2. Prema poslednjim statističkim podacima, u Srbiji je ukupno registrovano 2.389.105 automobila. Iako ćete pomisliti da se svi nalaze u Beogradu dok tražite parking po prestonici, na području glavnog grada registrovano je 687.858 automobila, u Vojvodini 597.022, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 640.916, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 453.830, dok taj broj za region Kosova i Metohije iznosi 9.479.


3. Najzastupljenije strane marke putničkih automobila u Srbiji su Volkswagen, Opel, Fiat, Renault, Peugeot, Audi, Ford i Citroen. Ostavićemo da sami pogodite koja je najpopularnija domaća marka.

4. Prve automobile mogli su da kupe samo najbogatiji, a čini se da će se istorija ponoviti ako cene nastave da rastu. Ipak, ostaće zapisano da je prvi automobil u Srbiji bio Nesselsdorf, koji je Boža Radulović 3. aprila 1903. godine uvezao iz Beča. Ovaj ugledni beogradski trgovac i bankar nije bio dovoljno hrabar da sam upravlja vozilom, već je na obuku od 45 dana poslao svog prijatelja Sretena Kostića, koji će postati njegov šofer i prvi vozač u Srbiji.

5. Prvu kaznu za prebrzu vožnju dobio je Volter Arnold 28. januara 1896. godine. Zbog jurnjave brzinom od 13 km/sat kroz selo Padok Vud, usledila je potera u kojoj je policajac na biciklu punih pet milja jurio Arnolda pre nego što ga je uhapsio.

6. Ford Crown Victoria (2011 model) bio je poslednji automobil uz koji je dolazio kasetofon. Olovka za navijanje kaseta nije bila deo standardne opreme.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR