Glas Javnosti

Jedan od najjeftinijih automobila jednu stvar radi bolje od Porschea

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Da li možete da zamislite da je jedan od najjeftinijih automobila na tržištu u nečemu bolji i od Porschea?

Upravo to ukazuje test koji je sproveo američki magazin Car & Driver, a koji je merio ubrzanje automobila iz dve različite startne pozicije.

Mitsubishi Mirage G4, uspeo je da u testu u nečemu bude bolji i od Porschea. A to nešto je odziv motora. Automobil čiji je glavni adut cena pokazao se u testu kao jedan od najboljih automobila u poređenju razlike vremena ubrzanja do 96 km/h iz mirovanja i iz tzv. kotrljajućeg starta pri brzini od 8 km/h.


Upravo je ovaj drugi uslov u praksi češći, a tu se kao presudan postavlja sam odziv motora, navodi Index.hr. I dok je razlika između ova dva vremena kod nekih modela dostizala dve sekunde, rezultati malenog Mitsubishija mogli bi vas iznenaditi.

Bićemo precizniji pa ćemo reći da su jedino Mitsubishi Mirage G4 i Honda Odyssey u kotrljajućem startu imali bolje vreme ubrzanja nego iz mirovanja. Bili su bolji za 0.1 sekundu. S druge strane, najgori rezultat, odnosno najveću razliku od testiranih automobila imao je Porsche 718 Cayman T koji iz mirovanja do 96 km/h stiže za 4.4 sekunde, a kad to čini od 8 km/h, potrebne su mu čak dve sekunde više. Odmah iza njega je BMW M235i xDrive s razlikom od čak 1.8 sekundi.

Glavni krivac za ovako poražavajuće rezultate krije se u konceptu motora. Naime, oni s turbinom imaju lošiji odziv od atmosferskih motora uz nekoliko izuzetaka. Ipak, svi automobili koji su imali najmanju razliku između testova bili su atmosferski, što je navelo Car & Driver na zaključak da moderni motori s turbopunjačem još uvek ne pružaju istu linearnu krivu snage kao njihovi atmosferski rivali.

Glas javnosti/ A05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR