Glas Javnosti

KLJUČNI DEO ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: General Motors najavio ulaganje do 650 mil USD za rudarenje litijuma

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

General Motors je saopštio da će uložiti 650 miliona dolara u Lithium Americas kao deo sporazuma o razvoju rudnika u Nevadi, najnovijeg pokušaja proizvođača automobila da zatvori lanac snabdevanja ključnih komponenti potrebnih za proizvodnju miliona električnih vozila. Ulaganje u sirovine za baterije je najveće do sada, navodi General Motors.

Investicija čeka na odobrenje američkog suda i takođe zavisi od toga da lithium Americans odvoje svoje poslovne divizije u SAD i Argentini.
Kako se navodi, General Motors ima niz potpuno električnih limuzina, SUV-ova, krosovera i kamiona koji će se pojaviti na tržištu u naredne dve godine, uključujući GMC Sierra EV, Cadillac Lirik, Chevrolet Silverado EV, Chevrolet Blazer EV i Chevrolet Ekuinok. GM je u novembru saopštio da očekuje da će ostvariti prihod od više od 50 mlrd USD od prodaje svojih 30 EV modela u 2025. godini, sa niskim i srednjim jednocifrenim maržama profita, prenosi portal Ekapija.

Ali to se ne može desiti ako ograničenja lanca snabdevanja sprečavaju General Motors da proizvodi vozila. Nedostatak poluprovodničkih čipova koji je počeo 2020. godine je iskustvo koje svaki proizvođač automobila želi da izbegne, posebno kada industrija prelazi na električna vozila. General Motors i drugi proizvođači automobila sklopili su sporazume o zajedničkom ulaganju sa proizvođačima baterija kako bi doveli proizvodnju u SAD i osigurali da je dovoljno ćelija dostupno. Kompanija je, kako se navodi, otišla korak dalje tako što je zaključala zalihe litijuma, ključne komponente u EV baterijama.
Lithium Americas procenjuje da litijum ekstrahovan i prerađen iz projekta u rudniku Thacker Pass može da podrži proizvodnju do milion električnih vozila godišnje. Predviđeno je da proizvodnja u Thacker Pass-u počne u drugoj polovini 2026. Lithium Americas očekuje da će Thacker Pass otvoriti 1.000 radnih mesta u građevinarstvu i 500 u operacijama.
- General Motors je obezbedio sav materijal za baterije koji nam je potreban za proizvodnju više od milion električnih vozila godišnje u Severnoj Americi 2025. godine i naša buduća proizvodnja će sve više crpiti iz domaćih resursa kao što je lokacija u Nevadi koju razvijamo sa Lithium Americas - rekao je predsednik General Motors-a i izvršni direktor Meri Bara.

- Direktno nabavljanje kritičnih sirovina i komponenti za vozila na električni pogon od dobavljača u Severnoj Americi i zemljama koje su potpisale sporazum o slobodnoj trgovini pomaže da naš lanac snabdevanja učinimo sigurnijim, pomaže nam da upravljamo troškovima ćelija i otvaramo radna mesta - dodao je on.
Investicija će biti podeljena u dve tranše. Prvi će biti pušten u Lithium Americas ako se ispune određeni uslovi, uključujući i odluku Okružnog suda SAD na čekanju. Drugi iznos će biti napravljen nakon što Lithium Americas razdvoji svoje kompanije u SAD i Argentini, saopštile su kompanije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR