Glas Javnosti

ĐUBRIVO KAO GORIVO? Kravlja balega pokreće električna vozila?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tečni stajnjak je našao svoju primenu u proizvodnji električne energije i automobilske industrije. Tako se u Kaliforniji električna vozila već pokreću strujom proizvedenom iz ovog đubriva, piše Forbes, a prenosi Agroklub.

Krave imaju veliki potencijal kao generator ove vrste energije. Prema proračunima Federalnog ministarstva poljoprivrede, godišnje se iz tečnog stajnjaka jedne krave može proizvesti do 1.000 kilovatsati električne energije.
Ona može da se koristiti za sve aparate pa tako, na primer, i pokretanje mašine za pranje veša.

U blizini Fresna, u američkoj državi Kaliforniji se tečni stajnjak od skoro 7.000 krava na farmi mleka Bar-20 koristi za pokretanje više od 17.000 električnih vozila.
Princip rada je takav da se putem cevovoda kravlja balega unosi u fermentor. Zahvaljujući anaerobnom sistemu, iz tečnog stajnjaka se hvata metan i pretvara u obnovljivu energiju pomoću gorivnih ćelija, piše Agroklub.
Nastala energija se prenosi u električnu mrežu i koristi dalje za pogon. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, farma krava štedi hiljade tona emisija koje oštećuju klimu svake godine. Osim toga, ovu energiju koriste i za sopstveni sistem mešanja stočne hrane.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR