Glas Javnosti

Francuzi i Španci će zabraniti prodaju benzinaca i dizelaša pre utvrđenog roka

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Francuska i Španija u četvrtak su se pridružile inicijativi da se prodaja vozila s benzinskim i dizel pogonom zabrani nakon 2035. - pet godina ranije nego što je to predviđao prethodni plan - u sklopu nastojanja da se ubrza prelazak na niskougljenični razvoj.

Te dve zemlje svoje su obećanje dale na razgovorima o klimi COP27 u egipatskom gradu Šarm el Šeiku. Francuska i Španija tako su se našle u grupi novih potpisnika Deklaracije o vozilima s nultom emisijom (ZEVD), pokrenute na prošlogodišnjoj konferenciji u Glazgovu.Potpisnici – među kojima se nalaze države, lokalne zajednice i kompanije – obavezali su se na 100 posto prodaju vozila s nultom emisijom do 2035. na vodećim tržištima i do 2040. širom sveta.

Ukupan broj potpisnika te deklaracije sada iznosi 214, u odnosu na 130 godinu dana ranije. Ubuduće će ZEVD nadzirati nova grupa, Koalicija za ubrzavanje do nule, čiji je cilj da pomogne potpisnicima da provedu svoje obveze.

Kreatori politike žele da smanje ili eliminišui emisije gasova staklene bašte iz automobila, kamiona i drugih oblika prevoza. Avio i brodski prevoz teže je dekarbonizovati, ali tehnologija niske emisije za manja vozila dobro je uspostavljena i brzo se širi.


Podaci koje je objavio Bloomberg pokazuju da će 2022. biti rekordna godina za prodaju vozila s nultom emisijom, pri čemu će električna vozila činiti 13,2 posto ukupne prodaje u prvoj polovini godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR