Glas Javnosti

MEDVEDEV: Da se ja pitam, igralo bi se samo na betonu

Tenis
Autor: Glas javnosti

Ono što je Rafael Nadal na šljaci, to Danil Medvedev polako postaje na betonu. Mašina za pobeđivanje. Rus je na poslednjih šest turnira osvojio pet titula i odigrao jedno finale. Baš kao Španac u svojim najbolji danima kada dođe sezona na crvenom tucaniku.

Naravno, ne sme se zaboraviti Novak Đoković koji je jedan od najboljih svih vremena na tvrdim podlogama, ali čak je i on poklekao pred Medvedevim u ovoj seriji – u polufinalu u Dubaiju.

Da je Nole igrao na američkim mastersima, možda ove priče ne bi ni bilo, ali to ne umanjuje kvalitet Medvedeva.

– Da se ja pitam, igralo bi se samo na betonu – istakao je 27-godišnji Moskovljanin posle trijumfa u Majamiju. Na 25 poslednjih mečeva, Medvedev je slavio 24 puta, nanizavši tri uzastopne titule (Roterdam, Doha i Dubai), potom ga je Karlos Alkaras zaustavio u Indijan Velsu.

Jedan pogled na njegovu biografiju objašnjava i zašto tako kaže. Od 19 titula samo jednu nije osvojio na ovoj podlozi. Sva četiri gren slem finala je odigrao na njoj, svih pet mastersa je takođe osvojio na njoj.


– Svestan sam da to ne bi bilo fer, ali ja obožavam da igram na betonu – dodaje Medvedev – Na tvrdim terenima se najbolje osećam, iako znam da mogu da budem dobar i na travi i na šljaci,

Međutim rezultati drugačije govore. Danil nema nijedan šampionski pehar na šljaci, odigrao je samo jedno finale na njoj u celoj karijeri (Barselona). Na travi ima jedan trofej, na Majorci, igrao je još dva finala (Hale i Den Boš), ali je lako oba izgubio, jedno od Holanđanina Van Rajthovena, tada 205. na svetu.

– Počinje sezona na šljaci, videćemo kako ćeš sada igrati – našalio se Siner na račun Mevedeva posle poraza u Majamiju. Verovatno niko kao Itallijan nije imao toliko prilika da se uveri u njegov kvalitet na betonu. Svih šest mečeva je izgubio, svih šest je odigrano na toj podlozi.

Tajna Danilovih sjajnih rezultata na betonu je pre svega u neprobojnosti njegovog zida sagrađenog od forhenda i bekhenda. Gotovo je nemoguće probiti ga, čak i Đoković ima problem sa njim, mada je i dalje uspešniji u međusobnim duelima.


Medvedev udara lopticu u penjanju, što mu omogućava idealan odskok kakav je moguć samo na tvrdim podlogama. Kada uvuče protivnika u ritam levo-desno, postaje mašina koja melje gotovo svakoga.

– Mogu da pobeđujem čak i kada nisam na maksimalnom nivou, a to je velika razlika – objašnjava.

Već četiri titule u tri meseca 2023, najbolji su dokaz njegovog kvaliteta, ali ne treba zaboraviti da je najveći pehar, onaj iz Melburna, ipak otišao na Đokovićevu adresu.

– Ovo je moj najbolji početak jedne sezone, prezadovoljan sam – ne dozvoljava Medvedev da mu činjenica o Novakovom trijumfu u Australiji pokvari sreću.- U fenomenalnoj sam formi i zaista mi je žao što se u ovom delu sezone ne igra gren slem.

Srećan je i zbog odluke Vimbldona da ovog leta dozvoli ruskim i beloruskim teniserima takmičenje.

– To je jedini gren slem na kome nikada nisam stigao do četvrtfinala. Zadovoljan sam što ću sada imati tu šansu, baš kao i što ću moći ga igram na Olimpijadi u Parizu.

Iako svi ističu neprobojnost njegove odbrane, on smatra da ima još neke kvalitete koji su u drugom planu.

– Svestan sam da sam u defanzivi odličan, pogotovo iz bekhenda, ali mislim da sam dobar i u napadu. Mnogo poena dobijam samo vraćajući lopticu, ali i moj servis je veoma agresivan sve vreme – ističe Rus koji ne brani mnogo poena na šljaci i ako bude uspešniji nego prošle godine, mogao bi da se umeša u borbu za broj 1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR