Glas Javnosti

Jokić se zlatnim slovima upisao u istoriju košarke

Košarka
Autor: Glas javnosti

Nikola je u poslednjem meču upisao 15 poena, 13 skokova i 14 asistencija i stigao do 79. tripl-dabl u karijeri, po tome je najbolji centar u istoriji

Denver je slavio sa 122:110, ali su sve oči bile uprte u Nikolu Jokića koji se zlatnim slovima upisao u istoriju NBA lige.

Srpski centar je uspeo da uradi što nije nijedan centar u istoriji. Pao je rekord Vilta Čemberlejna za koji se mislilo da će biti nedodirljiv.

Nikola Jokić je upisao 15 poena, 13 skokova i 14 asistencija i tako stigao do 79. tripl-dabl u karijeri. Po tome je najbolji centar u istoriji NBA, a do ove večeri je delio to mesto za Čemberlejnom.

„Lepo je. Velika je stvar kada te upoređuju sa jednim od najboljih ikada. Ovo je neka vrsta nasleđa koje ostavljam za sobom“, rekao je Jokić možda i neočekivano skromno.

Jokić je šutnuo samo devet puta (pogodio u šest navrata) što je neobično malo u odnosu na njegove proseke tokom poslednjih sezona. U prvih pet minuta je već bio upisao pet asistencija što svedoči da u ovom trenutku ima druge stvari o kojima misli od samog postizanja poena i eventualno novih individualnih nagrada.

Ipak, to govori u prilog tezi da Denver pre svega pokušava da integriše Džamala Mareja u tim koji se vratio početkom sezone nakon neugodne povrede.

Marej je stigao do 24 poena, a efikasniji od njega bio je samo Eron Gordon sa 27.

Od sezone 2017/2018 Denver nije manje koristio Jokića u napadu.

Razlog je pre svega što Jokić ima „čudan osećaj u zglobu“, ali i činjenici da želi da se razigra čitava ekipa. To je cilj verovatno do Ol-star pauze sa obzirom na činjenicu da i sa limitiranom upotrebom Jokića Srbin piše istoriju. Od kada je stigao u Denver kada je igrao više od 20 minuta sa 25+ procenta upotrebe u napadu Nagetsi imaju 196-132 (59,8 odsto).

Čitava dvorana je u završnim sekundama utakmice ustala i aplaudirala srpskog košarkašu. On je driblao (sa zavojem na desnom zglobu), prebacio loptu kroz noge i na kraju je sa istekom vremena i posla u aut. Navijači su pokazali da znaju da prepoznaju istorijski trenutak.

Pojasnio je i zbog čega ne forsira šuteve kao što to rade mnoge velike zvezde.

„Pokušavam da uzmem sve ono što mi sama utakmica da. Nikad ne želim da forsiram, jer ne izgleda dobro na kraju kada to radiš“, poručio je srpski centar.

U ovom trenutku je Jokić jedan od trojice igrača koji predvodi svoje timove po broju poena, skokova i asistencija u NBA ligi. Preostala dvojica su Stef Kari iz Golden Stejta i Luka Dončić iz Dalasa. Jokić je lider tima u svim kategorijama već šest sezona zaredom.

Dvostruki MVP NBA lige tako nastavlja da radi stvari koje do sada nisu viđene u istoriji košarke.

Jokić je po završetku susreta dobio potpisanu loptu od svih saigrača. Srpski centar će tako zauvek moći da sačuva uspomenu sa utakmice u kojoj je ispisao istoriju NBA lige.

„To je lepo. Nije to samo moj uspeh. Ne bih to mogao da uradim bez saigrača. Samo sam hteo da se setim jednog dana, kada nađem tu loptu u ormanu, samo da vidim s kim sam igrao“, rekao je Jokić.

Najviše tripl-dablova u istoriji NBA lige

1. Rasel Vestbruk 194
2. Oskar Robertson 181
3. Medžik Džonson 138
4. Džejson Kid 107
5. Lebron Džejms 105
6. Nikola Jokić 79
7. Vilt Čemberlejn 78
8. Džejms Harden 69
9. Leri Bird 59
10. Luka Dončić 48

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR