Glas Javnosti

UEFA PODELILA KEŠ! Pogledajte ko je uzeo najviše od 1,90 MILIJARDI EVRA

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Osvajač prošlogodišnje Lige šampiona Čelsi zaradio je prošle sezone gotovo 120 miliona evra od Evropske fudbalske unije (UEFA) i na vrhu je liste novčanih nagrada, saopštila je danas evropska kuća fudbala.

Finalista prošlosezonske Lige šampiona Mančester siti dobio je nešto malo više od 119 miliona evra, od ukupnog nagradnog fonda od 1,9 milijardi evra koliko su podelila 32 kluba učesnika Lige šampiona. Ukupan iznos nagrada porastao je na više od dve milijarde evra na tekuću sezonu i naredne dve.


Prošlosezonski polufinalisti Real Madrid i Pari Sen Žermen zaradili su po gotovo 110 miliona evra. Čelsi je zaradio najmanje 35 miliona evra više od Barselone i Juventusa, koji su eliminisani u osmini finala.

U izveštaju UEFE navodi se da je Barselona zaradila manje od 85 miliona evra, a Juventus manje od 83 miliona. Najmanje novca zaradio je mađarski šampion Ferencvaroš - 18,45 miliona evra, koji je izgubio pet od šest utakmica u grupnoj fazi.


Jasna je razlika u bogatstvu između Lige šampiona i Lige Evrope. Ukupan nagradni fond Lige Evrope iznosio je 541 milion evra, oko 28 odsto manje od Lige šampiona.

Šampion drugog po jačini takmičenja Viljareal dobio je 33,1 milion evra za osvajanje tog takmičenja prošle sezone.


Mančester junajted je izgubio u finalu, ali je prethodno igrao grupnu fazu Lige šampiona, pa je prošle sezone zaradio od UEFA 79,6 miliona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR