Glas Javnosti

DO SVIDANJA ROMAN! Amerikanac novi gazda londonskih "plavaca"

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Američki milijarder Tod Boeli, suvlasnik bejzbol tima Los Anđeles Dožers, novi je gazda engleskog premijerligaša Čelzija.

Ovom transakcijom završena je era Romana Abramoviča. Prihvaćena je ponudu konzorcijuma kojim upravlja Boeli od čak 5,2 milijarde dolara.


Boeli je samo predvodnik konzorcijuma koji još čine Mark Volter, Hansjorg Vis i Klarlejk Kapital, a do kraja maja bi trebalo da sva papirologija bude gotova, te da klub u leto uđe sa novim predvodnicima. U sve je uključena vlada Ujedinjenog Kraljevstva koja bi trebalo da odobri posao.

Deonice kluba su otkupljene za dve i po milijarde funti, što je prema dostupnim informacijama najveća cena za koju je prodat jedan klub. Novac će biti prebačen na zamrnut britanski račun, a trebalo bi da završi kod ukrajinskih izbeglica kako je Roman Abramovič najavio. Uz to, američki vlasnici će morati da 1,75 milijardi funti ulože u "dobrobit kluba", za razna ulaganja u stadion, igrače, podmladak...


Roman Abramovič je rešio da proda Čelsi pošto se našao pod sankcijama u Britaniji kao jedan od ruskih oligarha povezan sa Vladimirom Putinom, a nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Sve što je imao u Engleskoj Abramoviču je bilo zamrznuto, te je rešio da proda klub, a potom i izjavio kako neće tražiti da mu bude isplaćeno milion i po funti koliko mu duguje londonski klub.

Pokušaj iz 2019.

Još 2019. Boeli je pokušao da kupi Čelsi, ali je Roman Abramovič tada glatko odbio njegovu ponudu, za šta sada nije bio u prilici.

Tod Boeli je milijarder iz SAD i vlasnik 20 odsto deonice Dodžersa, čiji je većinski vlasnik Gagenhajm partners kompanija čiji je Boeli bio predsednik, a jedan od osnivača Mark Volter koji je takođe u timu koji preuzima Čelsi.

Boeli upravlja holdingom Eldridž industris i sa Volterom je prošle godine otkupio 27 odsto Los Anđeles Lejkersa, NBA franšize.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR