Glas Javnosti

MANČESTER SITI PONOVO GAZI

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Ove sezone je trokirala više nego nekih prethodnih. Neuobičajeno lako je zastajala pred preprekama iz kategorije nižih - poput Brentforda i Sautemptona, Aston Vile i Evertona, pa čak i Notingema. Stajao je upitnik hoće li uopšte upaliti i zaličiti na sebe. Učinila je to baš onda kada je bilo najpotrebnije. Sada gazi redom sve.

Mašinerija Pepa Gvardiole ponovo radi punom parom. I to je loša vest za sve. Najviše za navijače Arsenala, koji su posle ubedljivog poraza u sredu na Etihadu (4:1) definitivno spoznali činjenicu da ni ovo, ipak, nije ta sezona. Titula ni posle 19 godina neće doći u severni London.

Pa ništa manje neprijatna vest nije ni za pristalice Real Madrida. Njihov tim će do odbrane evropske titule morati preko Građana u polufinalu Lige šampiona. A utisak je da u ovom momentu, kada su u seriji od 17 mečeva bez poraza, uz 14 trijumfa, niko ne može preko njih. Pa ni najveći klub sveta i čuveni mađioničar Karlo Ančeloti. 


Mančester siti ove sezone ima jedinstvenu priliku - da postane tek drugi engleski klub u istoriji koji je osvojio triplu krunu, računajući najvrednije trofeje na domaćem (Premijer liga i FA kup) i međunarodnom planu (Liga šampiona).
Do sada je u tome uspeo samo Mančester junajted. I to pre 24 godine. U sezoni 1998/99. Đavoli su bili prvaci Engleske, uzeli pehar u FA kupu i osvojili Ligu šampiona u onom čuvenom finalu sa Bajernom.

Sada njihov gradski rival ima veliku šansu da ponovi taj uspeh i upiše svoje ime u istorijske almanahe. 

Još tačno 11 mečeva deli ga do toga - sedam u Premijer ligi, tri u Ligi šampiona (ako prođe u finale), te jedan u FA kupu (finale).

Šta i kako do kraja?


Izvesno je da je posao u Premijer ligi već rešen. Građani će i treću godinu zaredom uzeti naslov prvaka. Posle pobede nad direktnim rivalom Arsenalom, imaju dva boda manje, ali i dve utakmice manje od Tobdžija na liderskom mestu. 

Dakle, u ukupnom zbiru, ako sve bude po planu, imaće u najmanju ruku plus 4.

- Naredne tri utakmice su veoma važne. Idemo meč po meč, pa ćemo videti šta će se desiti. Iako možda zvuči naivno, realnost je da smo i dalje iza Arsenala na tabeli - smiruje situaciju Gvardiola.


Takav stav je i bio očekivan od Pepa. Ali pogled na raspored govori da njegovu ekipu u nastavku čeka, zaista, lagan posao - Fulam, Vest Hem, Lids, Everton, Čelsi, Brajton i Brentford su rivali do kraja prvenstva.

Očekuje se da već trećeg maja, kada igraju zaostali meč sa Vest Hemom, preuzme prvu poziciju i tu ostane do kraja.

Znatno veći izazovi su u Ligi šampiona i FA kupu.

Polufinalni dueli u Ligi šampiona sa Realom igraju se devetog i 17. maja. Biće to pravi ispit za Siti i pokazatelj da li je naučio prošlosezonsku lekciju iz onog neverovatnog poraza od Madriđana u polufinalu.

Deluje da su Građani konačno potpuno spremni za istorijski „ušati“ pehar. Ako pređu prepreku u finalu pre finala, za njega će se boriti protiv Milana ili Intera. Jasno je koliki bi bili favoriti u istanbulskom finalu 10. juna.

A sedam dana ranije čeka ih još jedno finale - FA kupa. Rival na Vembliju biće im Mančester junajted.


Pokušaće Đavoli da spreče velikog rivala u nameri da ponovi njihov uspeh i osvoji „tripletu“. Ipak, nema dileme ko se za takav ishod sezone najviše pita. 

Ni Real, ni Junajted, već Mančester siti i Pep Gvardiola.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR