Glas Javnosti

SITUACIJA SE ZAHUTAVA! Irak zapretio Americi

Svet
Autor: Glas javnosti

Iračka Vlada osuđuje udare SAD, upozorava na "neodgovornu eskalaciju"

U najnovijem saopštenju koje je stiglo iz kabineta iračkog premijera, oštro je osuđen nedavni napad Sjedinjenih Američkih Država na položaje iračke vojske. Iračka vlada ističe da će ovakve vojne operacije izazvati "neodgovornu eskalaciju" i ozbiljno narušiti suverenitet zemlje.


Pentagon je potvrdio juče da su SAD izvele napade na tri lokacije povezane s milicijom koju podržava Iran, što je izazvalo nezadovoljstvo iračke vlade. Saopštenje naglašava da će Irak smatrati ove operacije "agresivnim aktima" koji ugrožavaju dugogodišnju saradnju između dve zemlje. Ovo dolazi u trenutku kada region već pati od opasnosti od širenja sukoba i suočava se s posledicama agresije na Gazu.


General-major Jehija Rasul, portparol iračkog premijera, istakao je da je ova akcija "neprihvatljiva" i da podriva dugogodišnju saradnju. On je apelovao na međunarodnu zajednicu da pruži pomoć u obnavljanju mira u regionu. Rasul je naglasio da će Irak smatrati američke napade "aktima agresije" protiv sopstvenog naroda na njihovoj teritoriji.

U međuvremenu, američki ministar odbrane Lojd Ostin brani udare, nazivajući ih "direktnim odgovorom na seriju eskalirajućih napada milicija koje podržava Iran protiv američkog i koalicionog osoblja u Iraku i Siriji".


Portparol vojske Kataib Hezbolaha, Džafar Al Huseini, putem društvenih mreža najavljuje da će grupa nastaviti sa napadima na "neprijateljske baze" do kraja izraelske operacije u Gazi. On optužuje SAD za podršku izraelskoj kampanji. Dok se čeka reakcija međunarodne zajednice na ovaj sukob, situacija ostaje napeta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR