Glas Javnosti

Iran RAKETIRAO Irak i Siriju (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Iranski korpus Revolucionarne garde (IRGC) saopštio je da je juče sproveo napad balističkim raketama na mete u severnom Iraku i Siriji.

Ovaj napad predstavlja odmazdu za nedavne terorističke napade u Iranu, prema informacijama portala IRGC.

Prema saopštenju Garde, teroristička milicija Islamske države (ID) locirana je na okupiranim teritorijama Sirije i uništena je serijom balističkih projektila. Gotovo istovremeno, nešto pre ponoći, zabeležene su snažne eksplozije u severnom iračkom gradu Irbilu. Svedoci tvrde da su projektili pali u blizini američkog konzulata u izgradnji.


Pogođen je i međunarodni aerodrom u tom kurdskom gradu. IRGC tvrdi da su udari izazvali uništenje špijunskog štaba cionističkog režima (Mosada). Direktor Međunarodnog aerodroma Irbil je izjavio da se letovi odvijaju normalno.

Izvor iz Irbila, navodeći bezbednosne informacije, izjavio je da su iranske rakete pale na farme severno od Irbila, prouzrokujući štetu domovima i imovini građana. Portparol američkog Stejt departmenta, Metju Miler, osudio je iranske napade u Irbilu i izrazio saučešće porodicama žrtava.

"Onemogućavamo agresivne raketne napade Irana i podržavamo napore vlade Iraka i regionalne vlade Kurdistana da zadovolje težnje iračkog naroda", dodao je Miler. Situacija u regionu je izuzetno napeta od izbijanja rata u Gazi pre više od tri meseca.


Do sada nije bilo raketnih napada IRGC-a, ali su militantne grupe u savezu sa Iranom često napadale ciljeve u Siriji i Iraku tokom poslednjih meseci. Izrael i SAD se smatraju najvećim neprijateljima Irana od Islamske revolucije 1979. godine.

Podsetimo, više od 90 ljudi poginulo je u terorističkom bombaškom napadu početkom januara u Iranu, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država. Takođe, 25. decembra prošle godine, viši oficir IRGC-a je ubijen u Siriji u navodnom izraelskom vazdušnom napadu, što je Teheran tada najavio kao akt osvete.


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR