Glas Javnosti

Služen parastos najmlađem odlikovanom borcu Spomenku Gostiću

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

U porrti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju danas je služen parastos najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću poginulom na današnji dan pre 30 godina na ozrensko-maglajskom ratištu.

Sveštenik Rastko Maksimović je rekao da je odata zahvalnost Gostiću i svim div-junacima stradalim u poslednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon parastosa venac je pred spomen-bistom Spomenka Gostića u porti Spomen-hrama položio potpredsednik dobojskih Mladih socijaldemokrata Aleksa Mirčetić, koji je istakao da građani Republike Srpske, pogotovo mladi, ne smeju da zaborave na žrtvu Gostića.


Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mesnom groblju, gde počivaju njegova majka i baka, koje se, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas nalazi u Federaciji BiH.


Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Drugari ga pamte kao neverovatno hrabrog i vrednog dečaka koji je odbio ponudu srpske porodice iz Francuske da usvoji i živi sa njima. „Neću biti dezerter i neću napustiti svoj narod kad je najgore.
Biću tu do kraja, dok ne prigrlimo mir i slobodu, a onda.. Videćemo. "

O Spomenku je snimljen četrdesetpetominutni dokumentarni film „Spomenko na večnoj straži“ i napisana knjiga „Spomenko i Ozren“, čiji je autor Mile Savić.

Glas javnosti/Tanjug

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR