Glas Javnosti

Danas su Miholjske zadušnice, dan posvećen preminulima

Vesti
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Miholjske zadušnice, dan posvećen umrlima, kada se obilaze grobovi, pale sveće i služe pomeni.

U pravoslavnim crkvama svake subote liturgijski se sećamo onih koji više nisu sa nama. Ipak, tokom godine posebno se izdvajaju četiri zadušna dana – subote uoči Vaskršnjeg posta, Svete Trojice, Mitrovdana i Miholjdana.

Vernici na zadušnice mole Gospoda za pokoj i mir duša i oprost grehova koje su njihovi preminuli počinili za života.


Ukoliko nije moguće izaći na groblja, sveću pokojnicima valjalo bi upaliti u crkvi.

Molitva je posebno važna, jer preseljenjem sa ovoga sveta, upokojeni više ne mogu da utiču na svoje spasenje.

Pojačane linije gradskog prevoza koje voze ka grobljima, uvodi se linija 75L


Zbog očekivanog većeg broja putnika, u Beogradu se od 8 do 16 sati uz pojačanje svih linija koje voze ka gradskim grobljima privremeno uvodi linija 75L, od Gradske opštine Novi Beograd do Bežanijskog groblja.

Na svim beogradskim grobljima danas nije dozvoljen ulazak automobila od 7 do 15, na Novom Bežanijskom groblju do 16 časova.

Zabrana ulaska ostaje na Novom, Zemunskom i Topčiderskom groblju, Banjičkom i Starom bežanijskom groblju, dok će ostala otvoriti kapije za automobile do 18 časova.

Za posetioce koji se teže kreću i starije sugrađane na najvećim grobljima – Lešću, Orlovači, Novoj Bežaniji i groblju Zbeg, obezbeđen je besplatan prevoz od 7 do 15 časova, od ulazne kapije do najudaljenijih parcela.


Glas javnosti/U01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR