Glas Javnosti

SKANDALOZNE NAMERE MUSLIMANA: Hoće da RASPARČAJU Republiku Srpsku u kantone i promene joj naziv! JEZIVE PRETNJE!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Pre će se ukinuti Republika Srpska, nego promeniti ime Srebrenica, rekao je ministar odbrane u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez i izneo predlog da se ukinu entiteti BiH, da se od Srpske naprave dva kantona, a da se naziv Republika Srpska ukine u potpunosti.

„Umesto da mi podnesemo apelaciju Ujedinjenim narodima i kažemo da se Republika Srpska više tako ne može zvati, pri čemu ne govorim ništa protiv naroda koji živi tamo, ali ona nije samo srpska. Logičan sled stvari nakon usvojene rezolucije je to da mi tražimo, a nije isključeno da nećemo tražiti - da se promeni naziv Republike Srpske“, izjavio je Zukan Helez u intervjuu za TV Hajat komentarišući Svesrpski sabor održan u Beogradu.

On je dodao da nikada neće doći do cepanja države Bosne i Hercegovine i da ako se to pokuša - to je sukob.

"Ovde odgovorno tvrdim da se zna ko bi u tom sukobu, da narodski kažem, izvukao deblji kraj", zapretio je Helez.

Kazao je i da želi da ukine oba eniteta i da napravi sedam kantona, od Republike Srpske, kako je rekao, napraviti dva kantona, a da se naziv Republika Srpska ukine u potpunosti.
Goganović poručio Helezu: Republika Srpska je trajna kategorija

Zamenik ministra odbrane u Savjtu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je ministar Zukan Helez prolazni funkcioner iz Federacije BiH, a Republika Srpska trajna kategorija zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom.


Čeka se odgovor: Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske   (Foto: Jutjub)

Reagujući na najave Heleza, Aleksandar Goganović je rekao da ovake izjave ministra odbrane dokazuju ranije tvrdnje da nije dorastao ovako odgovornoj funkciji.

„Helezove izjave o ukidanju naziva Republike Srpske su neozbiljne, zlonamerne i neutemeljene, a u isto vreme su suprotne stavovima međunarodne zajednice koja je prihvatila ime Republike Srpske, jer je Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma“, naglasio je Goganović.
Konstantnim vređanjem i pominjanjem Republike Srpske u negativnom kontekstu, ukazao je Goganović, ministar odbrane vređa Srbe, ali i druge narode koji žive u Srpskoj, a deo su multietničkih Oružanih snaga BiH, što je nedopustivo.

„Da ima političke zrelosti Helez bi znao da svaka naša izjava mora biti odmerena, jer se reflektuje na sistem odbrane. Nikada neću skupljati jeftine političke poene tako što ću nanositi štetu sistemu odbrane i narušavanjem odnosa u multietničkim Oružanim snagama, kao što to čini ministar odbrane“, istakao je Goganović.


Prema njegovim rečima, upravo bi Helez, kao ministar, trebao prvi da insistira i radi na tome da se svi narodi u sistemu odbrane osećaju komotno.

„Helez se većinu svog mandata bavio Srpskom, /predsednikom Srpske Miloradom Dodikom i /predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem/, umesto da prihvati moj krajnje dobronamerni poziv da se zajedno bavimo nagomilanim problemima u sistemu odbrane i obezbedimo pripadnicima multietničkih Oružanih snaga BiH dostojanstvene uslove za život i rad na vojnim lokacijama, prvenstveno da poboljšamo infrastrukturu, obezbedimo nove uniforme i pristojne obroke“, rekao je zamenik ministra odbrane.

Glas javnosti/TV Hajat

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR