Glas Javnosti

VELIKI KORAK ZA PRIVREDU SRBIJE: Otvorena prva fabrika za proizvodnju solarnih fotonaponskih panela

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kapacitet proizvodnje je 100 MW na godišnjem nivou

Kompanija "Domi Eko Solar" započela je proizvodnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u pogonu pored Velike Plane, u centralnoj Srbiji. To je prva fabrika za proizvodnju fotonaponskih panela u zemlji.


Dragan Rajović, direktor i vlasnik firme "Domi Eko Solar", kaže da će proizvoditi dve vrste panela. Od 450 kW koji su namenjeni prozjumerima, i građanima i privredi, i od 550 kW koji su predviđeni za solarne elektrane većeg kapaciteta.


- Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, i planirano je da se dostigne do polovine sledeće godine, a investicija se procenjuje na tri miliona evra samo u opremi za proizvodnju - kaže Rajović.


Italijanska firma Ecoprogetti nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je posle probnog rada započela i serijsku proizvodnju. Rajović ističe da za nekoliko dana stižu i predstavnici akreditacionog tela TUV SUD kako bi proverili standarde proizvodnje i izdali sertifikat IEC 61215 i IEC 61730.


Proizvodna linija je projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW. Plan je da se paneli prodaju na veliko, u Srbiji i EU, ali i da se otvore maloprodajni objekti u zemlji.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR