Glas Javnosti

GRAD NA JUGU SRBIJE DOBIĆE SOLARNU ELEKTRANU: Evo kada počinje gradnja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Beogradska i kineska firma gradiće solarnu elektranu u Beloj Palanci

Nova najava izgradnje solarne elektrane na jugu zemlje dolazi iz Bele Palanke, gde će se, kako kažu iz lokalne samouprave, graditi postrojenje za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na prostoru sela Moklište i Donja Glama. Investitor je beogradska firma AVR Solar park Istok, zajedno sa kineskom kompanijom Power China Intl.

Pirot i Dimitrovgrad već su lokacije gde bi trebalo da se grade solarne elektrane, a njima će se, barem prema najavama, pridružiti još jedna opština iz Pirotskog okruga. 

‘’Solarna elektrana Bela Palanka’’ trebalo bi da se gradi u toj maloj nerazvijenoj opštini, a prvi korak je Memorandum o razumevanju koji su potpisali predsednik Opštine Goran Miljković i predstavnici investitora.

Prema tim najavama, solarna elektrana bi trebalo da bude kapaciteta do 150 MW.

Beloj Palanci je još jedan veliki investitor ukazao poverenje i realizacija ovog projekta značiće bolju energetsku efikasnost, ali i i priliv dodatnih finansijskih sredstava koje ćemo usmeriti na dodatni ekonomski razvoj Bele Palanke - rekao je Miljković.

Investitor je beogradska firma VR Solar park Istok, koja je u vlasništvu firme AVR Group, a na čijem čelu je Nenad Resavac.

Direktora Milica Andrić kaže da je Bela Palanka izabrana jer su prepoznali dobre saradnike, ali i zbog položaja mesta da je u njemu moguće graditi takve objekte, jer ima veliki broj sunčanih dana u godini.

Podrška koju imamo od lokalne samouprave je velika i mi imamo puno poverenje u Opštinu Bela Palanka da ćemo ovaj projekat realizovati na najbolji način - rekla je Andrićeva.

Nakon sprovedenih svih zakonskih procedura, izgradnja objekta trebalo bi da počne naredne godine, a investitor planira realizaciju novih projekata i izgradnju novih objekata kapaciteta do 500 MW, pišu Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR