Sastojci:
– 30 suvih smokava
– 30 jezgra oraha presečenih na pola
Spoljni deo lopte:
– 2 dl vode
– 150 g šećera
– 200 g mlevenih oraha
– 200 g keksa
– 1 kesica vanilin šećera
– kap, dve ruma
Za posipanje:
– 200 g mlevenih badema
Priprema:
Staviti šećer u vodu da provri, kada voda provri (dakle, kada se šećer rastvori), skloniti sa ringle i odmah dodati mlevene orahe i mleveni keks, malo ruma i koricu limuna, po želji.
Ostavite da se ohladi.
Smokvama odrežite peteljke, malo ih isecite pri vrhu, raširite i na svaku smokvu dodajte po jednu polovinu oraha, a otvoreni deo malo pritisnite da se zalepi (zalepiće vam se jer su smokve prilično lepljiv).
Na svaku smokvu staviti malo hladne smese (od oraha i keksa), svuda po smokvi po malo smese, otprilike, i sve rukama uvaljati u kuglice.
Smeša oraha i keksa je dosta lepljiva, pa stavi malo mlevenih badema na ruke, biće lakše i neće se mnogo lepiti.
Kada napravite kuglicu uvaljajte je u mlevene bademe, kada napravite sve loptice stavite ih u zamrzivač na oko 30 minuta i oštrim nožem prepolovite.
Koriste se kao polutke, izgledaju dekorativnije. Spakujte ih kao poklone i iznenadite nekoga, predlaže dianamakarska.
Prijatno!
Glas javnosti/ N01S