Glas Javnosti

Suve smokve njihova lekovita svojstva kalorije i nutritivna vrednost

Hrana
Autor: Glas javnosti

Neki segmenti zapostavljeni su još uvek I ako je svest o važnosti zdrave ishrane na dosta visokom nivou, postoje mnogobrojni recepti za ukusna jela i poslastice koji se uklapaju u svaki režim ishrane.

Postoji način da spojite i potrebu za slatkim zalogajima, i želju za zdravom ishranom. Jedan od tih načina jesu suve smokve - piše agroinfo.rs. Međutim, suve smokve nisu samo ukusna užina, već takođe bogate brojnim zdravim sastojcima, i odlične u tretiranju različitih zdravstvenih tegoba.

Ukoliko ne baratate nutricionističkim tablicama, drugi način posmatranja ovih vrednosti jeste u odnosu na to koliko od preporučene dnevne doze oni zadovoljavaju, i u tom smislu, 100g suvih smokvi nema uticaj na dnevni unos masti, ali zadovoljava 28% preporučenog dnevnog unosa dijetetskih vlakana; kao i 10% preporulenog dnevnog unosa kalijuma.

Vlakna u suvim smokvama su od naročitog značaja. Vitamini i minerali. Ukoliko pojedete 100g suvih smokvi, zadovoljićete 36% dnevne potrebe organizma za vitaminom K, koji je veoma važan za održavanje gustine krvi, kao i pravilni razvoj kostiju. Osim njega, u smokvama nalazimo i vitamin A, koji pospešuje vid i imunološki sistem, kao i neke od vitamina B kompleksa, poput tijamina, riboflavina, i vitamina B-6. Tijamin je ključan u održavanju krvnih sudova i srčanog mišića, ali i nervnog sistema.

Suve smokve bogate su kalijumom. Kalijum spada u elektrolite, on pomaže organizmu da ravnomerno raspoređuje tečnosti, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, i nužan je za pravilno funkcionisanje mišića i nervnih impulsa. Sem kalijuma, suve smokve imaju i mangana, koji učestvuje u razvitku i održavanju kostiju.  Znatno je prisustvo gvožđa, bakra, magnezijuma i kalcijuma.

Suve smokve bogate su antioksidansima, koji se smatraju ključnim za održavanje imunološkog sistema, mladosti i zdravlja.

Trudnoća - Zahvaljujući vlaknima koja podstiču probavu, suve smokve sprečavaju nastanak hemoroida, koji se često javljaju tokom trudnoće. Takođe, suve smokve su bogate magnezijom koji ih štiti od povišenog krvog pritiska. Dovoljno je 5-6 smokvi dnevno, i nikako ne treba preterivati.

Regulisanje krvnog pritiska -  Kako su bogate kalijumom, suve smokve su odlične u borbi protiv povišenog krvnog pritiska. Kalijum smanjuje pritisak koji krvni sudovi trpe, pa na taj način štiti organizam od srčanog udara, šloga, arteroskleroze, i hroničnih bolesti srca.

Zdravlje kose -  Kako su smokve dobar izvor gvožđa, ali i bakra, koji je nužan za apsorpciju gvožđa iz drugih namirnica, doprinose očuvanju zdrave kose. Kosa često pati od nedostatka gvožđa, a simptomi su gubitak kose, gubitak vitalnosti, suvoća i slabljenje prirodne boje.

Zdravlje kože - Zbog brojnih vitamina i minerala, najviše vitamina E, vitamina C i kalcijuma, suve smokve su odlične za održavanje mladolikosti i elastičnosti kose, a uz pomož antioksidansa usporavaju i pojavu neželjenih bora, staračkih pega i drugih nepravilnosti na koži.

Laksativno dejstvo

Kako je 50% vlakana u smokvama nerastvorljivo, ona podstiču pojačan rad creva. Neki prirodni šećeri u smokvama, vezuju za sebe molekule vode i na taj način ih privlače u digestivni trakt, što automatski podstiče rad creva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP