Glas Javnosti

ŽELJA ZA SLATKIŠIMA JE UROĐENA: Namirnice koje zaustavljaju želju za šećerom

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Želja za slatkišima kod ljudi je urođena. Prosti ugljeni hidrati, poznati kao šećeri, osvetljavaju delove mozga koji oslobađaju endorfine ili hormone dobrog osećaja. Problem je što jedemo previše dodatog šećera.

Prosti ugljeni hidrati (takođe poznati kao šećeri) osvetljavaju delove mozga koji oslobađaju endorfine ili hormone dobrog osećaja. Problem je što jedemo previše dodatog šećera.

Prema nacionalnim podacima o potrošnji hrane, prosečna odrasla osoba trenutno pojede oko 17 kašičica (270 kalorija ili 68 grama) dodatog šećera svakog dana.


Američko udruženje za srce preporučuje ženama da ograniče unos šećera na šest kašičica (100 kalorija ili 25 grama) dnevno za žene i devet kašičica (150 kalorija ili 36 grama) dnevno za muškarce.

Istraživanja pokazuju da višak šećera može povećati rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, sistemskih upala i mnogih drugih stanja.

Studija objavljena u „Nutrition Research and Practice“ objavila je da su pojedinci koji su konzumirali veće količine šećera takođe imali veći rizik od negativnih zdravstvenih ishoda i smrti u poređenju sa onima koji su imali najmanje dodanog šećera u svojoj ishrani.

Studija je takođe otkrila da prirodno slatka hrana kao što je voće ne povećava rizik po zdravlje.

Suvo voće

Suvo voće je odlična opcija za uživanje umesto da uzmete kesu gumenih ili drugih bombona bez esencijalnih hranljivih materija. Suvo voće obezbeđuje sve korisne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente svežeg, ali u intenzivnije slatkom pakovanju.

Držite porcije suvog voća pod kontrolom jer se kalorije mogu brzo sabrati. Na primer, pet do šest suvih kajsija ima oko 110 kalorija, dok tri sveže kajsije imaju oko 60 kalorija.

Crna čokolada

Crna čokolada je divan način da se borite protiv žudnje za nečim slatkim i čokoladnim u isto vreme.


Ona ima veći nivo kakaoa, koji sadrži korisne antioksidante koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska, poboljšavaju nivo holesterola i smanjuju ukupan rizik od srčanih oboljenja.

Potražite crnu čokoladu koja sadrži najmanje 70 odsto kakaa i uživajte u umerenim količinama kako biste držali kalorije pod kontrolom.

Sveže voće

Voće je prirodno slatko i može ugušiti vašu želju za šećerom. Prirodni šećer u bobicama, jabukama, citrusima, grožđu i drugom voću zadovoljiće vaše sladokusce.

Vlakna u voću će odložiti varenje i apsorpciju ugljenih hidrata tako da povećavaju vaše zadovoljstvo kako biste pobedili žudnju.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR