Glas Javnosti

RECEPT IZ DETINJSTVA: Medenjaci sa šećernom glazurom

Hrana
Autor: Glas javnosti

Prava zimska poslastica koja vraća u detinjstvo.

Sastojci:

– 400 g brašna


– 120 g šećera u prahu

– 1/2 kesice praška za pecivo

– 1 kesica vanilin šećera

– 1/2 kašičice sode bikarbone

– 1 kašičica mešavine začina za medenjake ili cimeta

– 2 jajeta (umućena)

– 120 g omekšalog maslaca ili masti

– 120 g meda

Glazura:

– 200 g šećera u prahu

– 2 kašike tople vode

Priprema:

U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med.

Umesite testo. Oblikujte 40 kuglica veličine oraha.

Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.

Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12 do 15 minuta.


Proveravajte tokom pečenja – kada dodirnete medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).

Priprema glazure:

Šećer u prahu sipajte u činiju.nVodu dodajte postepeno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Glazura za medenjake ne treba da bude ni retka ni gusta.

Da li glazura ima odgovarajuću gustinu možete proveriti tako što ćete na ohlađen medenjak sipati okvirno trećinu kašičice i sačekati par minuta (ukoliko je glazura ostala na medenjaku, to je to).

Glazuru možete doraditi i to tako što ćete dodati još malo vode ukoliko je gusta ili još malo šećera u prahu ukoliko je retka, savetuje Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.



Glas javnosti/ N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR