Glas Javnosti

Zdrave zimske navike koje su dobre za vašu decu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Zimski period više nije tako čaroban kad postanete roditelji. Razlog tome nije hladnoća već što bi deca ceo dan napolje a vi imate strah od njihovog razboljevanja I stalno pitanje - Kako deci sačuvati dobro zdravlje tokom zime?

Uglavnom su tu virusi, prehlade i grip koje baš i ne možemo smatrati  “zimskom čarolijom”.

Ali uprkos vašim pokušajima da zaštite dijete od zime i virusa koji vrebaju u ovom periodu, ono se ipak razboli i vi muku mučite sa curenjem nosa, kašljem, temperaturom – prenosi mojpedijatar.co.rs.

Krajnje je vreme da usvojite neke zdrave zimske navike! Evo nekih!

  1. Izađite napolje

Malo svežeg vazduha neće da škodi vašim mališanima i osim crvenog nosa neće im ništa biti.  Zapravo, veća je šansa da im naškodi ustajao i suv kućni vazduh. Na otvorenom i na hladnom vazduhu virusi i bakterije imaju manje šanse za preživljavanje.

” A šta može zima meni, šta mi može šta mi smije, neki mi nosić pocrveni, eto to je to je sve!”

  1. Provetravajte sobe

Ako zaista želite da izbacite viruse i bakterije napolje, onda je provetravanje nužna stavka koju ne smete preskočiti. Ujutru kad ustanete, bez obzira na to koliko je hladno napolju, otvorite prozore i provetrite prostorije u kojima boravite i dečiju sobu vaših mališana- makar na kratko.

Preporuka je da se to radi nekoliko puta tokom dana. Deca će bolje spavati ukoliko im provetrite sobu pre spavanja.

  1. Vlažanje vazduha važna zimska navika

Provetravnje prostorija je način da uvedete svež vazduh u kuću , a vlaženje način da eliminišete suvoću. Pored toga što olakšava kretanje patogenih klica, suv vazduh iritira respiratorne organe i može biti uzrok suvog kašlja kod dece i grebanja u grlu.

Ne preterujte jer preterano vlažan vazduh takođe nije zdrava opcija, a pored toga može da dovede i do stvaranja buđi na zidovima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR