Glas Javnosti

Prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina koji može zameniti deci doručak

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Boza se pravi od jednostavnih sastojaka. Ima karakterističan kiselkasto-slatkast ukus.

Boza je napitak, star više od hiljadu godina, nekada smo u svakoj poslastičarnici mogli da se osvežimo bozom. Nekadašnje bozadžije su ovaj hranjivi napitak, pun vitamina A, B i E, nudili iz limenih kanti sa kolica na ulici- piše portal Agroinfo.rs.

Nekoliko zanimljivih istorijskih činjenica o ovom napitku:

- Fermentisana pića od žitnog brašna, prvi put se u istoriji pojavljuju tokom 9. milenijuma pre nove ere u području Anadolije i Mezopotamije. 
- Tokom 10. veka piće dobija naziv „boza“ i postaje popularno među srednjoazijskim Turcima, a nešto kasnije širi se i na područje Kavkaza i Balkana. 
- U vreme Otomanskog carstva, boza uživa u svojoj zlatnoj eri. 
- Do 16. veka boza se pije svuda, ali običaj pravljenja takozvane tartarske boze, kojoj se dodaje opijum, izaziva gnjev u redovima vlasti te sultan Selim II (1566–1574) zabranjuje ovo piće. 
- U 17. veku sultan Mehmed IV zabranjuje konzumaciju svih alkoholnih pića, pa čak i boze koja ima veoma nizak nivo alkohola. 
- Tokom 19. veka, kisela i alkoholna verzija boze postepeno izlazi iz mode i pada u zaborav, dok njena slatka i bezalkoholna naslednica postaje sve popularnija. 
- U to vreme, tačnije 1876. godine, braća Haci Ibrahim i Haci Sadik otvaraju prodavnicu boze u istanbulskoj četvrti Vefa. Ova boza, guste konzistencije i trpkog ukusa, postaje poznato i omiljeno piće celog grada, uključujući tadašnje sultane i aristokrate. Zanimljivo je da je ova prodavnica, koja se danas nalazi u vlasništvu prapraunuka originalnih vlasnika i osnivača, jedina prodavnica boze iz tog perioda koja i danas posluje.

Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje. Ona se pije dobro rashlađena, ali bez leda, dok u Turskoj, odakle potiče, vole da je posluže sa cimetom.


Recept za bozu je jednostavan i svako je, može pripremiti evo i kako:

Sipati pola kg kukuruznog brašna u lonac sa 5 l mlake vode ,dobro promešati i ostaviti da odstoji desetak sati.Tada staviti lonac na laganu vatru i pustiti da polako vri oko 3 sata. nakon toga skinuti lonac sa vatre i ostaviti da se masa hladi 5 - 6 sati. U međuvremenu staviti 20 g kvasca u malo mlake vode i ostaviti da nadođe.Kada je kvasac nadošao sipati ga u prokuvano i ohlađeno brašno, dobro promešati i ostaviti tako da stoji još desetak sati. Nakon toga kroz gustu gazu procediti bozu i zasladiti je sa oko pola kg šećera. Pripremljenu bozu sipati u flaše ali ih ne zatvarati jer mogu da puknu. Boza se pije hladna.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR