Glas Javnosti

Zdrava hrana koja može da ima posledice na zdravlje mozga

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Konzumiranje samo jedne porcije omiljenih žitarica dnevno može povećati rizik od demencije, pokazuje istraživanje.

Naučnici su otkrili vezu između visokog nivoa tiamina – vitamina koji se obično dodaje žitaricama za doručak – i kognitivnog pada.

Jedna od 10 osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem će razviti demenciju, prema istraživanju Alchajmerove bolesti u Velikoj Britaniji.


Tiamin, takođe poznat kao vitamin B1, pomaže da se hrana pretvori u energiju i održava nervni sistem zdravim. Vaše telo ga ne proizvodi samo, ali obično možete dobiti sve vitamine koji su vam potrebni iz ishrane. Prirodno se nalazi u nekim namirnicama, dodaje se u druge i prodaje se kao dodatak ishrani. Tiamin se često dodaje u žitarice kao što su kukuruzne pahuljice i glazirane pahuljice, kao i u hleb i formule za bebe.

Hrana koja obično sadrži tiamin:

  • Žitarice
  • Svinjetina
  • Riba
  • Pasulj i sočivo
  • Grašak
  • Hleb, rezanci, pirinač
  • Suncokret
  • Jogurt

Nedostatak tiamina

Istraživanja su ranije povezivala nedostatak tiamina sa neurološkim problemima kao što je kognitivni pad. Jedan oblik nedostatka tiamina naziva se „Vernicke-Korsakoff sindrom“ i izaziva kognitivne promene slične Alchajmerovoj bolesti.

Studije na životinjama sugerišu da nedostatak tiamina može izazvati oksidativni stres ili smrt nervnih ćelija, gubitak pamćenja, formiranje plaka i smanjen metabolizam glukoze, što su sve faktori rizika za Alchajmerovu bolest, ali istraživanja na ljudima su ograničena. Sada, nova studija objavljena u časopisu General Psychiatry povezuje veći unos tiamina sa kognitivnim padom, posebno kod ljudi koji imaju visok krvni pritisak ili su gojazni.

Istraživači sa medicinskog univerziteta Anhui u Kini proučavali su podatke iz kineske ankete o zdravlju i ishrani.

Oko 3.000 odraslih, prosečne starosti od 63 godine, govorilo je o svojoj ishrani i ponovljenim testovima kognitivnih funkcija, koji su uključivali pamćenje reči i izazove sa brojevima. Kada su istraživači pratili učesnike nakon otprilike pet godina, otkrili su vezu između potrošnje tiamina i pada rezultata kognitivnih testova. Premalo ili previše tiamina može imati štetne efekte, ali istraživači su utvrdili idealnu količinu tiamina između njih. U proseku, učesnici studije su konzumirali 0,93 mg dnevno.


Istraživači su takođe primetili da je veza između unosa tiamina i kognitivnog pada bila jača kod onih sa hipertenzijom i gojaznošću.

„Hipertenzija i gojaznost su utvrđeni faktori rizika za kognitivni pad, koji bi mogli da naruše kognitivne funkcije utičući na cerebrovaskularnu strukturu ili centralnu upalu“, rekli su oni.

Istraživački tim je rekao da njihova otkrića naglašavaju važnost izbegavanja prekomernog unosa tiamina za ljude sa visokim krvnim pritiskom ili gojaznošću.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR