Glas Javnosti

VEĆ POSLE 45 GODINE TREBA DA IH PIJETE: Vitamini i minerali koji su posebno važni za osobe u zrelom dobu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Starenje je prirodan proces koji treba prihvatiti kao normalan deo života. U literaturi se ističe da prvi znaci starenja, sporo smanjenje fizičkih funkcija, počinju već posle 45. godine, iako se fizički to manifestuje veoma individualno.

Fizičke procese prate i psihološki procesi, pa se menjaju pogledi na život, revidiraju se postignuti, želja za promenom načina života itd. Svaka osoba ima svoj biološki sat, u svakoj osobi postoji niz faktora – od genetike, načina života, stanje duha i mnoge druge koje utiču na proces starenja.

Znaci starenja se prvo primećuju na našem najvećem organu – koži. Postaje veoma suva i tanka sa borama i hiperpigmentacionim mrljama prisutnim od dugotrajnog izlaganja suncu.


Kosa poprima srebrnasto sivu nijansu, a pod uticajem hormona može i da promeni svoj kvalitet.

Ali promene u organizmu možda nisu toliko očigledne, ali je ključno pratiti ih.

Pretpostavlja se da do starenja organizma dolazi kada normalan životni proces – odumiranje ćelija koje se zamenjuju novim ćelijama više nije tako efikasan.

Smanjuju se funkcije pluća, srca i krvnih sudova, vidljive su promene u sistemu za varenje, mišićno-koštani sistem slabi, a u mozgu se javljaju degenerativni procesi.

Telo nam signalizira da treba da prilagodimo i svoje ponašanje. Usporite tempo, smanjite stres, krećite se što više na svežem vazduhu i posvetite još više pažnje ishrani.

Kao i sve druge starosne grupe, preporučuje se uzimanje određenih dodataka ishrani koji povećavaju imunitet i obezbeđuju telu dnevne doze vitamina i minerala. Za imunitet su tu vitamin C, vitamini grupe B, minerali cink, gvožđe i kalcijum i drugi esencijalni mikroelementi, kao i drugi aktivni sastojci.

Uvek treba voditi računa da svaki period života ima svoje potrebe, pa i starost.

Jedna od najpopularnijih kombinacija vitamina i minerala povezanih sa starenjem je svakako kalcijum i vitamin D.


Izuzetno važan tokom života, kalcijum je potreban za održavanje normalnih kostiju. 99% kalcijuma u ​​našem telu nalazi se u kostima i zubima.

Unos dovoljnih količina kalcijuma, kako putem ishrane, tako i putem dodataka ishrani, neophodan je za održavanje zdravlja kostiju.

Za uživanje u bilo kom uzrastu najvažnije je slušati svoje telo i pratiti sve potrebe koje nam ono suptilno ukazuje.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR