Glas Javnosti

ZAMKE ČAŠICE RAKIJE: TAJNA DUGOVEČNOSTI ILI… šta kaže NAUKA

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Jedno od narodnih verovanja je da je čašica rakije dobra za zdravlje, a mnogi se sećaju da su naši dedovi koji su i doživljavali duboku starost govorili da je dobro kojim gutljajem ovog našeg domaćeg tradicionalnog pića započeti dan. Da li su bili u pravu?

Čini se da svakodnevno unošenje alkohola ipak eliminiše neke moguće prednosti, a što se tiče rizika od raka, bilo kakvo alkoholno piće čak i u maloj količini je štetno, kažu naučnici

Pored koje čašice rakije, mnogi uživaju u čaši vina ili piva uz ručak ili večeru. To im pomaže da se malo opuste, uz čvrsto verovanje da jedna čaša alkohola čak može da bude dobra za zdravlje. A da li je zaista tako i šta kažu nove studije?

Nema stručnjaka za bilo koju oblast našeg zdravlje koji neće reći da je svakodnevna konzumacija alkohola štetna. Zapravo, dejstvo alkoholnih pića je takvo da nema organa koji ne ugrožava. Što je količina alkohola koji unesemo veća, veća i potencijalna šteta koju možemo da napravimo.

Istina, nakon jedne čašice alkohola osećamo bolje raspoloženje. “Padne nam sistem”, prividno se smirimo. Ako dodajemo na količini, i hormoni i drugi organi dobijaju stimulaciju, pa je put do euforije kratak. Sa te strane gledano, alkohol je i veoma perfidan.

Jezikom medicinskih činjenica, alkohol prvenstveno utiče na rad srca. Ne samo da u toku konzumiranja dolazi do nepravilnog srčanog ritma, već to na duže staze može da doprinese i srčanim oboljenjima. Dok nam se u mozgu stvara osećaj zadovoljstva, naši mišići slabe, kao i vid. Dugotrajna konzumacija alkohola može da dovede do čira u želucu, smanjene gustine kostiju, seksualne disfunkcije i steriliteta.

Organ koji je najviše pogođen alkoholom je jetra. Ona od opterećenja lošim supstancama iz alkohola ne može da obavlja svoju osnovnu funkciju razgradnje toksina i masnoća. Zbog toga strada i pankreas. Alkohol je visokokaloričan a prepun šećera, pa tako visok procenat osoba obolelih od raka pluća jesu one koje su redovno konzumirale alkohol. Studije pokazuju i ozbiljnu vezu sa rakom dojke.

Pojedina istraživanja su pokazala, a to jeste ono što se poklapa sa iskustvima neših starih, da jedno alkoholno piće “budi” cirkulaciju jer širi krvne sudove. Posledica je niži krvni pritisak. Kada se krvni sudovi rašire, protok krvi je bolji, pa se smanjuje i opasnost od stvaranja tromba. Prevenira se zapaljenski proces unutrašnjeg zida krvnih sudova i lepljenje, nagomilavanje plakova. Elastičnost krvnih sudova najvažnija je u prevenciji srčanog udara. Psihološki, alkohol je stimulator dobrog raspoloženja.

Ipak, i na početku i na kraju priče o prednostima čuvene jedne čašice, nalazi se nesporan štetan efekat alkohola po naše telo. O granicama ovog puta nećemo, jer je svaka nova čašica, pa bila i samo jedna, rizik da se uđe u krug alkoholizma iz koga se ne izlazi lako. Tako “još samo ova jedna” može da uništi ne samo zdravlje, već i život onoga ko alkohol konzumira, kao i njegove porodice. To nikako ne smemo zaboraviti.

Jedno novo istraživanje, međutim, upozorava da čak i jedno piće dnevno predstavlja veliku opasnost po naše zdravlje. Čak iako je to čaša vina uz obrok. Jedan od koautora studije, dr Emmanuela Gakidou, na startu ruši mit, odnosno ideju o jednom ili dva pića, kao nečemu za dobro zdravlje. Ona kaže da je istraživanje njenih i njenih kolega sa Washington University School of Medicine pokazalo da je svaki nivo konzumacije alkohola povezan sa povećanim rizikom od rane smrti, raka i opasnih kardiovaskularnih događaja.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 434.321 učesnika, starosti od 18 do 85 godina. Bilo je fokusirano upravo na uticaj alkohola na osobe koje ga piju u malim količinama. Rezultati su objavljeni u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

– Nekada se činilo da jedno ili dva pića dnevno nije ništa strašno, a bilo je studija koje sugerišu da to može poboljšati zdravlje – kaže učesnik u ovoj studiji dr Sara M. Harc. Međutim, ona dodaje da naučnici sada imaju potvrdu da čak i oni koji svakodnevno piju te male količine, imaju povećan rizik od smrtnosti.

Čak i jedno ili dva pića povećavaju rizik od smrti, a rizici i šteta veći od svih potencijalnih koristi

Dr Harc i tim istraživača otkrili da su ljudi koji su pili jedno ili dva pića četiri ili više puta nedeljno imali za 20 odsto veći rizik od prerane smrti, u poređenju sa onima koji su pili tri puta nedeljno ili ređe. Ovaj povećani rizik od smrti, dodaju autori studije, ostaje dosledan u svim starosnim grupama.

– Činilo se da konzumiranje jednog ili dva pića otprilike četiri dana nedeljno štiti od kardiovaskularnih bolesti, ali svakodnevno unošenje alkohola ipak eliminiše te prednosti. Što se tiče rizika od raka, bilo kakvo piće čak i u maloj količini je štetno – upozorava dr Harc, prenosi E Klinika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR