Glas Javnosti

OVAJ ALKOHOL NAJMANJE OŠTEĆUJE JETRU: Ni u snu ne biste pogodili KOJE PIĆE je U PITANJU

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti / espreso

Jetra proizvodi žuč, koja olakšava varenje, pretvara glukozu u glikogen i podstiče gvožđe na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što su samo neke od njenih uloga.

Jetra je takođe jedini organ u telu koji se neprestano obnavlja. No, to ne znači da nije ničim opterećena. Puno masti, malo kretanja i redovno ili prekomeran unos alkohola – sve to opterećuje organizam. Kada je oštećenje ćelija preveliko, javlja se bolest.

Mnoga istraživanja pokazuju da je alkohol glavni činilac u razvoju bolesti jetre, među kojima se izdaja ciroza.
people tossing their clear wine glasses

Previše alkohola, bilo kog, doprinosi razvoju bolesti jetre ili povećava komplikacije povezane s jetrom, upozorava dr Nensi Reau, direktorka odeljenja za transplantaciju i šefica odeljenja za hepatologiju Medicinskog centra Univerziteta Raš u Čikagu.

Takođe, teško je odrediti rizik ako imate drugu bolest jetre, poput masne jetre ili virusnog hepatitisa.

No, kako kaže spomenuta doktorka, kako potpuna apstinencija nije praktična, postoji piće koje bi mogla da preoruči. Ako imate zdravu jetru i inače ste zdravi, crno vino je piće koje bi ona izdvojila. Dokazano je da sadrži antioksidanse i polifenole, te stoga ima drugačiji efekat na zdravlje jetre.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR