Glas Javnosti

VRTOGLAVICA I NASTAJANJE : Šta je uzrok otkrivaju stručnjaci

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Vrtoglavica ne mora uvek da bude posledica bolesti. Uviđa se da su vrtoglavice sve češće posledica sedelačkog načina života i slabe kondicije. Sedeći način života i fizička neaktivnost uzroci su ubrzanog starenja tela i faktori rizika za nastanak raznih bolesti metabolizma i poremećaja cirkulacije. Osteoporoza i mišićna slabost udružene sa fizičkom neaktivnošću imaju bitnu ulogu u nastanku vrtogla

Plitko dišemo, ubrzano starimo

Nedostatak fizičke aktivnosti umanjuje aktivnost grudnog koša usled čega plitko dišemo i slabimo funkciju pluća. Kad duboko dišemo širi se grudni koš i poboljšava razmena gasova u plućima. Fizička neaktivnost je glavni faktor rizika za niz poremećaja povezanih sa starenjem. Lekari navode da sedelački način života može ubrzati proces starenja.

Vrtoglavica i nagli pad pritiska

Vrtoglavice su čest pratilac starosti i nezgodnih padova koji mogu da dovedu do ozbiljnih povreda. Nedostatak fizičke aktivnosti čest je uzrok  ortostatske hipotenzije, to jest naglog pada krvnog pritiska pri promeni položaja tela i vrtoglavica kod osoba koje retko praktikuju fizičko vežbanje i sede tokom većeg dela dana.


Kod ortostatske hipotenzije prilikom uspravljanja tela, oko 500 do 1.000 ml krvi, pod silom zemljine teže “silazi” u noge i neke trbušne organe, objašnjavaju doktori. Tokom ortostatske hipotenzije u roku od tri minuta, prilikom uspravljanja iz sedećeg ili ležećeg položaja, dolazi do pada gornjeg pritiska za 20 mmHg, i donjeg za 10 mmHg.

Uglavnom bez simptoma

Ortostatska hipotenzija poznata je i kao posturalna hipotenzija, je pad krvnog pritiska uzrokovan promenom položaja tela. U velikoj većini ovo stanje ne prate neki jasni simptomi, ali moguće je nekada da osoba oseti vrtoglavicu, mučninu, slabost, jako lupanje srca. Stanje može biti praćeno i smetnjama sa vidom, konfuzijom, obilnim znojenjem, mišićnom slabošću, nedostatkom daha.

Glas javnosti/E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR