Glas Javnosti

Otporna na lekove i brzo se širi: Američke bolnice na udaru superotporne gljivice

Svet
Autor: Glas javnosti

Gljivica je potencijalno smrtonosna

Potencijalno smrtonosna gljivična bolest otporna na lekove, širi se velikom brzinom u bolnicama širom SAD, upozorili su ove nedelje Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prenosi Njujork post.

Candida auris

Slučajevi Candida auris - gljivice koja izaziva ozbiljne infekcije krvotoka, pa čak i smrt kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom, naglo su porasli poslednjih godina i doživeli dramatičan porast u 2021, prema izveštaju objavljenom u Annals of Internal Medicine.

Te godine se broj slučajeva povećao za neverovatnih 95 odsto, sa 756 u 2020, na 1.471 u 2021, prema podacima CDC-a. 

Najnoviji podaci agencije pokazuju da su brojke nastavile da rastu prošle godine sa 2.377 prijavljenih kliničkih slučajeva.

CDC upozorava da gljivica „predstavlja ozbiljnu globalnu pretnju po zdravlje“, jer umire više od jednog od tri obolela pacijenta sa Candida auris infekcijom krvi, srca ili mozga.

Ne može se lečiti tradicionalnim bolestima

Candida auris se obično širi u bolnicama i staračkim domovima kontaktom od osobe do osobe, kao i dodirom sa kontaminiranim površinama i opremom. 

Prema CDC-u, gljivica može da preživi na tim površinama nekoliko nedelja.

Potencijalno fatalne gljivice često se ne mogu lečiti tradicionalnim antifungalnim lekovima, što povećava broj infekcija. Prema autorima izveštaja, broj sojeva otpornih na lekove takođe raste.

Zdravstveni zvaničnici ocenili su „posebno zabrinjavajućim“ povećanje broja slučajeva koji se ne mogu lečiti i dokaze o pogoršanju transmisije.

Slučajevi gljivične bolesti otkriveni su u više od polovine američkih država. Zdravstveni zvaničnici veruju da se broj infekcija povećao nakon kovida-19.

Autori studije su rekli da su „poboljšane prakse otkrivanja i kontrole infekcije“ neophodne da bi se sprečilo dalje širenje gljivica, piše američki list.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR