Glas Javnosti

CIMET JE ODLIČAN NE SAMO KAO ZAČIN, evo kako ga još možete upotrebiti

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Sedam je načina na koje cimet može biti koristan u vašem domu.

Upotreba cimeta nije ograničena na kuvanje. Ovaj aromatični začin sa svojim toplim i primamljivim mirisom može se koristiti i u vašem domu na razne kreativne načine.

Od pomoći vašim sobnim biljkama da napreduju do stvaranja prirodnih repelenata za insekte, cimet nudi niz iznenađujućih trikova koji mogu poboljšati vaš životni prostor, piše Life Savvy, prenosi N1 Zagreb.

  1. Dodatak zemlji za biljke

Ako u svom domu imate problema s muvama, možda ih privlači zemljia vaših sobnih biljaka. Da biste rešili problem, samo pospite malo cimeta po zemlji oko biljke i muve će nestati.

 

Cimet poseduje iznenađujuća antibakterijska svojstva koja pomažu u zaštiti vaših sobnih biljaka od bolesti koje se prenose tlom. Takođe ubija gljivice kojima se hrane larve komaraca tako da uz pomoć njega svoj dom možete održavati čištijim i bez insekata.

  1. Miris za dom

Kada naučite kako da upotrebite cimet za poboljšanje mirisa u svom domu, više nikada nećete morati da kupujete osveživače prostora. Ovako možete upotrebiti cimet za neverovatan miris za dom: Zakuvajte u šerpi vodu, štapiće cimeta, pomoranžinu koru i karanfilić. , Pustite da se mešavina kuva na laganoj vatri kako bi vaš dom zamirisao.

  1. Prirodni repelent za insekte

Mnogi insekti, uključujući mrave, ne vole jak miris cimeta. On deluje kao prirodno sredstvo koje drži ih podalje od vašeg životnog prostora. Jednostavno pospite mleveni cimet duž prozorskih dasaka, vrata ili drugih ulaznih tačaka kako biste sprečili mrave i druge nezvane goste da uđu u vaš dom. Kada ga koristite u svom vrtu, možete zaštititi svoje biljke od insekata i drugih štetočina.

  1. Vrećice s cimetom za osvežavajući miris

Cimet je odličan način da vaša posteljina i ostala odeća mirišu sveže. Prirodni miris cimeta može sprečiti neugodan miris u fiokama i ormarima tako da ne morate prati odeću koju niste nosili mesecima.

Stavite nekoliko štapića cimeta ili vrećica napunjenih mlevenim cimetom u svoje fioke. Takođe ih možete obesiti u svoj ormar kako biste uživali u ugodnom, dugotrajnom mirisu. Vaša odeća će ostati čista i udobna mnogo duže.

  1. Pomoć u čišćenju

Pomešajte cimet sa sodom bikarbonom i vodom kako biste dobili prirodnu pastu za čišćenje koju možete koristiti za ribanje radnih ploča, sudopere i drugih površina.

Ako želite tečno višenamensko sredstvo za čišćenje, u tegli pomešajte destilovano belo sirće, koru od pomorandže i štapiće cimeta. Ostavite je pokrivenu da odstoji dva nedelje u tamnom ormariću pre nego što smešu procedite u bocu s prskalicom i upotrebite kao višenamensko sredstvo za čišćenje.

  1. Tretiranje vlage

Cimet može sprečiti pojavu buđi zbog svojih antifungalnih svojstava. Ako uočite buđ u područjima oko svog doma ili vrta, cimet može pomoći u njihovom uklanjanju.

Pokušajte pomešati nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta s vodom u bočici s prskalicom i poprskajte površine u kupatilu na kojima se obično javlja buđ, kao što su zavese za tuš ili fugne između pločica. Takođe možete staviti sloj cimeta na zemlju i oko biljaka kako biste uklonili buđ, ali to daje rezultate samo kad su manje količine buđi u pitanju.

  1. Osvežite svoje tepihe

Ako želite da iz svog tepiha ukloniti čudne mirise, pokušajte da upotrebite cimet za ovu svrhu. Sve što vam treba je staklena posuda, pola šolje boraksa, pola šolje sode bikarbone i kašičica mlevenog cimeta. Sve to pomešajte i dobićete prirodni dezodorans za tepihe. Pospite ga po svom tepihu, ostavite da odstoji nekoliko minuta i zatim ga usisajte, piše Citymagazine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR