Glas Javnosti

NATO : Spreman da ojača svoju istočnu granicu

Svet
Autor: Glas javnosti

NATO je spreman da ojača istočni deo teritorije Alijanse, onog trena kada to bude zatraženo, saopšteno je iz te organizacije.

„Kako bi bolje odbranio svoju istočnu granicu, NATO uvežbava brzo raspoređivanje trupa spremnih za borbu i jača svoju sposobnost da borbene grupe veličine bataljona u kratkom roku poveća do nivoa brigade, gde i kada to bude potrebno“, navodi se u saopštenju.

Prvi takav test bila je vežba „Griffin Shock“ održana u Poljskoj u maju ove godine, kada je 2. konjički puk američke vojske privremeno raspoređen u borbenu grupu Poljska.

“Dodatne trupe, oklopna vozila i artiljerija pretvorili su borbenu grupu veličine bataljona u brigadu od nekoliko hiljada vojnika, kojima je komandovao NATO multinacionalna divizija severoistok,” navode u NATO i podsećaju da su slične vežbe u Estoniji i Litvaniji u međuvremenu održale Velika Britanija i Nemačka.

Kako kažu, ta vojna vežba u skladu je sa novim odbrambenim planovima NATO, koji su dogovoreni na samitu u Vilnjusu, sa ciljem da se poboljša sposobnost Alijanse da zaštiti svoju teritoriju i građane.

NATO ima osam borbenih grupa, različitih veličina i sastava, koje se nalaze u Bugarskoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Njihova veličina i sastav su prilagođeni specifičnim geografskim faktorima i pretnjama.

„Prisustvo savezničkih snaga u istočnom delu Alijanse je opipljiv podsetnik da je napad na jednog saveznika u NATO napad na sve“, upozovaraju iz NATO.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR