Glas Javnosti

BAHATOST BEZ PRESEDANA! Zemlje EU uništile vakcine protiv kovida u vrednosti od 4 milijarde evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Najmanje 215 miliona doza vakcina protiv kovida koje su zemlje Evropske unije kupile tokom vrhunca pandemije, sada leže nepotrebno, što je koštalo poreske obveznike više od 4 milijarde evra, prema analizi jedne svetske novinske agencije.

Napomenuto je da su ovi podaci verovatno ispod stvarnih vrednosti.


Od odobrenja prvih vakcina krajem 2020. godine, zemlje EU su ukupno primile 1,5 milijardi doza, što je više od tri doze po stanovniku. Međutim, mnoge od ovih doza sada zauzimaju prostor na deponijama širom kontinenta.


Analiza pokazuje da su zemlje EU prosledile u proseku 0,7 vakcina po stanovniku, s Estonijom na vrhu liste koja je bacila više od jedne doze po stanovniku, a iza nje Nemačkom koja je odbacila najveću količinu vakcina.


Ako se ova prosečna stopa odbacivanja primeni na celu EU, rezultiralo bi više od 312 miliona uništenih doza, što je značajna količina.

Članak ukazuje na teškoće u preciznom određivanju tačnog broja odbačenih vakcina, pri čemu neke vlade, uključujući Francusku, nisu otvoreno delile ove podatke. Analiza ove svetske novinske agencije, bazira se na podacima iz 19 evropskih zemalja, a procena vrednosti od 215 miliona odbačenih vakcina iznosi više od 4 milijarde evra.


Podaci sežu od decembra 2022. godine, uzimajući u obzir da su neki podaci zastareli jer su proizvođači predstavili nove verzije vakcina
prilagođene novim varijantama koronavirusa.

Osim finansijskih gubitaka, naglašava se da su posledice ovog viška vakcina šire, uključujući pitanja o pregovorima i problemima s distribucijom i donacijama zemljama u potrebi.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR